Самі, самі, самі...

05.10.2016
Батьки та лікарі дитячого санаторію «Хаджибей» стурбовані ситуацією з фінансуванням закладу на наступний рік.  У проекті бюджету-2017 не передбачено фінансування  15 санаторіїв державного значення, серед яких і славнозвісний «Хаджибей».  Батьки дітей із порушеннями цетральної нервової системи у відчаї. Оскільки, за проектом держбюджету, гроші на функціонування закладу мають знайти в місцевому кошторисі. І, як зазначають лікарі, немає жодних гарантій, що  місцевий бюджет «потягне» «Хаджибей». 
«У місцевому бюджеті не вистачить коштів для такого великого санаторію. Ми боїмося, що наш заклад просто припинить своє існування. Нам щодня телефонують з усіх куточків України і зі сльозами просять, щоб ми боролись за цей санаторій, і нам справді не залишається вже нічого, окрім  як звертатися до Міністерства охорони здоров’я з проханнями надати кошти для роботи закладу», — коментує скрутну ситуацію заступник головного лікаря санаторію «Хаджибей» Тетяна Рудюк. 
У свою чергу, профільне міністерство пообіцяло справу вирішити, але батьки та лікарі побоюються, що все це залишиться на рівні слів і обіцянок. «Де ми не були, куди не подавались, кращої допомоги нам ніхто не надавав. Окрім того, що в «Хаджибеї» працюють професіонали своєї справи, тут iще й за мінімальні кошти все робиться. Повірте, у будь-якому іншому закладі усе набагато дорожче. Тому я переконана, що  наш обов’язок — відстояти цей санаторій», — коментує мама дитини з ДЦП Катерина Тараненко. 
«Дуже страшно, що економлять саме на хворих дітках. Куди звертатися з такими проблемами — невідомо. І дуже шкода, що держава вважає, що ми самі повинні вирішувати свої проблеми», — додає Олеся Чеклова, мати дитини зi спинномозковою грижею. 
У санаторії «Хаджибей» щороку лікують 6,5 тисячi дітей. Вони мають хронічні патології нервової системи, порушення психіки та зору. За офіційною інформацією, на утримання санаторію щороку необхідно 56 мільйонів гривень. Зараз день перебування у «Хаджибеї» коштує 373 гривні.  У подібному приватному закладі — близько чотирьох тисяч гривень. Загалом же на  повноцінне функціонування санаторію, оновлення лікувально-реабілітаційної бази необхідно 313,5 мільйона гривень.