У пошуках раціонального обміну

04.10.2016
Домовленості в аграрній галузі підтримають дво­сторонні торговельно-економічні зв’язки та сприятимуть активнішому залученню українських та турецьких компаній до спільних проектів.
Як повідомила заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час засідання українсько-турецької робочої групи з питань сільського господарства, Україна зацікавлена в експорті рослинної олії, зокрема соняшникової, м’ясо-молочної продукції, яєць, птиці, риби та меду, хутросировини, зернових злаків, тютюну та виробів із нього.
Перспективними напрямами є адаптація та продаж до Туреччини нових сортів вітчизняного насіння, зокрема олійних культур, соняшнику. Сторони проведуть дво­сторонні консультації на рівні профільних фахівців щодо можливого розширення обсягів торгівлі, зважаючи на великий експортно-імпортний потенціал країн-партнерів саме в аграрній та переробній галузях.
Великий потенціал має також співробітництво Туреччини та України у галузі рибного господарства та аквакультури. Тому домовилися про активнішу співпрацю країн у рамках Генеральної комісії з рибного господарства у Середземному морі (GFCM) та Комісії з рибальства та аквакультури у регіоні Центральної Азії та Кавказу (САСFish).
Серед пріоритетних тем двосторонньої співпраці також розглядалося органічне виробництво та розвиток зрошення. Вирішили проводити почергово спеціалізовані тренінги та здійснювати спільні заходи, щоб запобігати проникненню карантинних шкідливих організмів із території однієї держави на територію іншої.
Турецька сторона виявила велику зацікавленість у співпраці з інститутами Національної академії аграрних наук України за різними напрямками і запропонувала провести зустрічі науковців двох країн за окремими фаховими та науковими спрямуваннями до кінця року. Також турецьку делегацію зацікавили пропозиції співпраці від ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація», які опрацюють у робочому порядку найближчим часом. Обговорили можливості забезпечення платформи для більш активних контактів турецького та українського бізнесу як у галузі торгівлі, так і в галузі інвестицій шляхом організації до кінця цього року Турецько-українського аграрного бізнес-форуму в Києві.
Як свідчить статистика Мінагрополітики, за підсумками минулого року, українські аграрії відвантажили до Туреччини продукції на $750 млн. (імпорт — $220 млн.). Найбільш активно Туреччина купувала наші олійні культури та соняшникову олію. На їх частку припало майже 90 відсотків аграрного експорту. З Туреччини ввозились в Україну в основному овочі та посівний матеріал.