Стипендії хочуть виплачувати лише найрозумнішим і малозабезпеченим

23.09.2016
Міністерство освіти не підтримало рекомендацію Мінфіна скасувати стипендію. Натомість чиновники-освітяни  пропонують змінити порядок нарахування виплат. Зокрема, хочуть ввести критерії для отримання і академічної, і соціальної стипендій. За планами Міносвіти, з 1 січня 2017 року студентів переведуть на нову систему нарахування. Платити хочуть лише найуспішнішим та найрозумнішим представникам вишів і малозабезпеченим.
 
«Ми не будемо підтримувати ситуацію, коли заохочується сірість, і 75% студентів отримують стипендію просто тому, що вони навчаються. Це неправильно, просто смішно — ми утримуємо всіх студентів за рахунок кращих. Тому ми будемо підтримувати кращих», — заявив заступник міністра фінансів Сергій Марченко.
 
Студентське середовище відреагувало миттєво — в соціальних мережах не припиняються дебати та обговорення, відбулося кілька акцій протесту. Навіть зареєстровано петицію проти нововведення. Спочатку реакція на новину була агресивною. Але думки iнтернет-спільноти розділилися: знайшлися й альтернативні точки зору. Виявилося, що є чимало студентів, які підтримують ідею оновлення системи виплат стипендій.
 
У рамках  Форуму видавців   у Першій Львівській медіатеці відбулася публічна дискусія на тему скасування стипендій. Подія пройшла під лозунгом «Нам не потрібні стипендії, нам потрібна якісна освіта». Більшість учасників висловилися за підтримку реформування. Бо нинішня  система не стимулює студентів до навчання та не створює конкурентного середовища, адже для отримання 825 гривень не потрібно докладати великих зусиль. 
 
Про настрої та думки студентів докладніше розповіла голова Студентського уряду ЛНУ ім. Івана Франка Яна Пекун. «Як тільки ми дізнались про ініціативу Мінфіну, одразу зібралися на засідання  обговорити це питання. «Буде знову Майдан» — такою була перша реакція. Всі були дуже негативно налаштовані та чекали подальших новин із міністерства. Потім нам пояснили, що цю пропозицію не підтримують, але я не вважаю, що це кінець. Вирішили, що якщо влада все ж ухвалить рішення про повне скасування стипендій, ми скористаємося правом на акції протесту.
Зараз студенти в режимі очікування. Всі слідкують за новинами та чекають остаточного рішення».
 
Яна Пекун  розмірковує: «Якщо ти не маєш трійок і більш-менш ходиш на пари, то можеш не боятися за свою щомісячну виплату. Але це аж ніяк не ознака якості освіти. Ніхто не задумується про освіту як про стимул, усі лише вчаться для отримання грошей. Я особисто ставлюся до реформування позитивно, бо стипендія — це однозначно мотивація до навчання, а людина, яка свідомо здобуває освіту, повинна розуміти, що для її отримання потрібно не просто нормально вчитися, а прагнути до постійного підвищення рівня своїх знань та активності. Тому рейтингова стипендія — досить непогана ідея. Я вважаю, що якщо Міносвіти правильно сформує оновлення, то свідома студентська спільнота прийме його».