Із прицілом — у тріо: на Паралімпіаді в Ріо українці здобули 10 золотих, 13 срібних і 18 бронзових

13.09.2016
Із прицілом — у тріо: на Паралімпіаді в Ріо українці здобули 10 золотих, 13 срібних і 18 бронзових

Роман Полянський здобув «золото» Паралімпіади-2016 в академічному веслуванні на дистанції 1000 метрів у класі ASM1x.

На тлі блідого виступу українських олімпійців у Ріо, котрі, нагадаємо, з великими труднощами, загалом, вибороли 11 нагород, на своїх головних стартах чотириріччя наші спортсмени-інваліди демонструють просто блискучі результати.
 
Після чотирьох змагальних днів на XV літній Паралімпіаді наші повпреди міцно закріпилися в лідируючій трійці збірних-медалістів, здобувши 18 золотих, 13 срібних та 18 бронзових відзнак.
 
Цікаво, що після третини змагальної дистанції українські паралімпійці мають ужинок, який за кількістю перевищує половину медального доробку Лондона-2012, де в активі «синьо-жовтих» було 85 медалей. У Ріо у своєму активі «синьо-жовті» вже мають 49 дорогоцінних нагород, поступаючись як за загальною кількістю, так і за «об’ємом» золотих відзнак збірним Китаю (39 золотих, 30 срібних та 23 бронзові медалі) та Великої Британії (23 — 14 — 19). 
 
Варто відзначити, що попередні Ігри наші паралімйці завершили на четвертому загальнокомандному місці, пропустивши поперед себе, окрім уже згаданих китайців та британців, опонентів iз Росії.
 
Водночас у Ріо збірна російських паралімпійців відсутня в повному складі — у дії так звана допінгова дискваліфікація, накладена на росіян Міжнародним паралімпійським комітетом за системне використання заборонених препаратів у спорті найвищих досягнень.
 
Попри те, що збірну Росії не допустили до Паралімпіади-2016, їхній триколор усе ж з’явився на урочистій церемонії відкриття. Прапор сусідньої держави на легендарну «Маракану» виніс 53-річний співробітник міністерства спорту Білорусі Андрій Фомочкін, щоправда, пройшовши з ним кілька десятків метрів, білоруський функціонер був змушений віддати не запланований регламентом атрибут організаторам урочистостей.
 
Зухвалий вчинок Фомочкіна не залишився без уваги — поважного білоруса позбавили акредитації на змагання та попросили залишити Бразилію.
 
Хай там що б не відбувалося «за лаштунками» Паралімпіади-2016, а головні події у вересневому Ріо все ж точаться на спортивних аренах, де жоден день не обходиться без тріумфу наших співвітчизників. Наразі найбільш урожайним для українських спортсменів-інвалідів став другий змагальний день, коли вони одним махом взяли 17 медалей, шість iз яких були найвищої проби.
 
Власне, стільки ж золотих нагород вони взяли в третій день, іще п’ять аналогічних відзнак прийшлося на другу серію загалом 11-денного змагального серіалу. Примітно, що стартовий день Паралімпійських ігор українці завершили вельми скромно — здобувши лише одне «золото», володарем якого став полтавський плавець (клас S7) Євген Богодайко. 
 
Загалом, тріумфальними для України вже стали плавання (Денис Дубров, Єлизавета Мерешко (два «золота»), Олексій Федина, Катерина Істоміна, Геннадій Бойко, Дмитро Залевський, Максим Кріпак (2), Дмитро Виноградець), дзюдо (Інна Черняк), велоспорт (Єгор Дементьєв), «пінг-понг» (Наталя Косміна), легка атлетика (Ігор Цвєтов, Лейла Аджаметова), академічне веслування (Роман Полянський) та пауерліфтинг, де перемогу у своїй категорії здобула Лідія Соловйова з Дніпра, ставши таким чином медалісткою п’ятої поспіль Паралімпіади.