«Злякалися перемоги»: протистояння між «Шахтарем» та «Динамо» завершилося мировою

13.09.2016
«Злякалися перемоги»: протистояння між «Шахтарем» та «Динамо» завершилося мировою

(Фото з сайту ua-football.com)

Аудиторію, яку в Харкові на стадіоні «Металіст» зібрало українське класико, — а це майже 40 тисяч глядачів — вже давно не доводилося бачити на вітчизняних футбольних аренах. Власне жоден матч минулої першості не відвідувала такої кількості армія шанувальників футболу.
 
Організатори чергової дуелі грандів зробили все можливе, аби на «Металісті» «гірники» почувалися як удома, а на трибунах був аншлаг.
 
Граючи впродовж останніх кількох сезонів свої домашні поєдинки чемпіонату країни у Львові, футболісти «Шахтаря» змушені були відзначати, що особливої підтримки з боку місцевих фанів вони не відчувають.
 
Якщо на єврокубкових матчах публіка й була на стороні донецьких футболістів, то в їхніх протистояннях з «Динамо» львівські футбольні фанати ставали на сторону столичного клубу.
 
 
Своє бажання прийняти «Динамо» якомога ближче до своєї території «гірники» виказували ще в минулому сезоні й навіть, було, вже домовилися з ФФУ про проведення домашньої гри з киянами в Запоріжжі. Але, в підсумку, той поєдинок, який, до слова, вже не мав жодного турнірного значення, зіграли в тому ж таки Львові.
 
Цікаво, що в минулому чемпіонаті обидва «українські класико» завершилися з рахунком 3:0 на користь «гірників», водночас «золото» національної першості дісталося динамівцям.
 
У першому з чотирьох запланованих на поточний чемпіонат загальнонаціональних «дербі» переможця не було виявлено. Щоправда, у «біло-синіх» був цього разу неабиякий шанс нарешті засмутити принципового суперника й наздогнати його в турнірній таблиці. Утім утримати переможний рахунок підопічним Сергія Реброва не вдалося.
 
«Напевно, злякалися, що можемо виграти», — так очільник «Динамо» пояснив причини, через які за 15 хвилин до фінального свистка його підопічні дозволили Дентіньйо з близької відстані вразити ударом головою ворота Шовковського. Примітно, що голеву комбінацію «гірників» організували двоє футболістів, які вийшли на заміну. Богдан Бутко, котрий змінив травмованого капітана Даріо Срну, зробив навіс у штрафний майданчик, де спритнішим за динамівських захисників виявився бразильський півзахисник «Шахтаря».
 
Загалом, після перерви донецькі футболісти серйозно переважали своїх опонентів і навіть були близькими до тріумфу, якби головний арбітр матчу , харків’янин Анатолій Абдула наважився наприкінці гри поставити у ворота киян пенальті. Проте суддя ФІФА вирішив не карати гостей 11-метровим ударом за гру рукою Домагоєм Відою у своєму штрафному майданчику. «У нас відібрали перемогу», — приблизно таким був лейтмотив усіх після матчевих коментарів, зроблених представниками «Шахтаря», зокрема й їхнім керманичем Пауло Фонсекою.
 
Своє незадоволення діями судді виказав і керівник футбольної федерації. «На жаль, вчорашнє свято було зіпсоване спірними суддівськими рішеннями. Тема арбітражу знову вийшла на перший план, і я сподіваюся на справедливу оцінку тих подій від Комітету арбітрів ФФУ. Таке суддівство може породити чергову хвилю обурень про необхідність повернення до іноземних арбітрів на центральних матчах», — у своєму «Фейсбуці» написав президент ФФУ Андрій Павелко.
 
Після чергового «класико» буде робота й у контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ, якому доведеться прийняти рішення щодо агресивної поведінки капітана «гірників» по відношенні до Абдули. Прогнозується, що за свій «наїзд», здійснений по завершенні матчу, на служителя Феміди, котрий і справді відзначився доволі неоднозначними рішеннями, Срну покарають триматчевою дискваліфікацією.
 
Що ж до самого харківського поєдинку, то по його гарячих слідах Андрій Павелко заявив: «Харків заслуговує, аби сюди повернувся на регулярній основі великий футбол. Щоб тут знову відбувся фінал Кубка України, щоб тут провела відкрите тренування збірна України.
 
Не виключено, що тут «синьо-жовті» проведуть і свій наступний тренувальний збір». Нагадаємо, що перед стартом поточного сезону атестаційний комітет ФФУ не видав місцевому «Металісту» сертифікат для участі в національних турнірах професіональних клубів. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 7-й тур.
«Шахтар» — «Динамо» — 1:1
Голи: Гусєв, 24 (пен.) – Дентіньйо, 75
Харків, стадіон «Металіст», 39677 глядачів
«Зоря» — «Сталь» — 2:2
Голи: Любенович, 81; Караваєв, 83 – Карікарі, 15; Васін, 54
Вилучення: Воронін, 47; Малакян, 85 (обидва — «С»)
Запоріжжя, «Славутич-Арена», 1200 глядачів
«Зірка» — «Карпати» — 1:0
Гол: Фаворов, 81 (пен.)
Кропивницький, стадіон «Зірка», 4200 глядачів
«Ворскла» — «Волинь» — 2:1
Голи: Хльобас, 20; Турсунов, 74 — Діденко, 25 (пен.)
Полтава, стадіон «Ворскла», 5700 глядачів
«Чорноморець» — «Олександрія» — 1:0
Гол: Гітченко, 57 (у свої ворота)
Одеса, стадіон «Чорноморець», 6020 глядачів
«Олімпік» — «Дніпро» — 3:0
Голи: Богданов, 10, 21, 51
Суми, стадіон «Ювілейний», 7120 глядачів
Турнірна таблиця:
I В Н П  М О
1. «Шахтар» 7 6 1 0 18-5 19
2. «Динамо» 7 5 1 1 13-6 16
3. «Зоря» 7 4 2 1 13-6 14
4. «Ворскла» 7 3 3 1 9-6 12
5. «Чорноморець» 7 4 0 3 7-9 12
6. «Олімпік» 7 3 1 3 11-12 10
7. «Олександрія» 7 3 0 4 10-10 9
8. «Дніпро» 7 2 2 3 9-10 8
9. «Сталь» 7 1 3 3 5-9 6
10. «Волинь» 7 1 1 5 5-13 4
11. «Зірка» 7 1 1 5 5-15 4
12. «Карпати» 7 1 1 5 7-11 -2*
* — «Карпати» позбавлені 6 турнірних очок згідно з рішенням ДК ФІФА
Бомбардири: Мораес («Динамо»), Караваєв («Зоря»), Коломоєць, Хльобас (обидва — «Ворскла») — 4.
* * *
Перша ліга. 8-й тур. 
«Арсенал-Київ» — «Геліос» — 1:0; «Полтава» — «Черкаський Дніпро» — 3:1; «Оболонь-Бровар» — «Нафтовик» — 0:3; «Іллічівець» — «Миколаїв» — 2:0; «Скала» — «Тернопіль» — 1:0; «Гірник-Спорт» — «Верес» — 1:6; «Інгулець» — «Буковина» — 1:1; «Авангард» — «Суми» — 0:2; «Дес­на» — «Колос» — 0:4.
Лідери: «Іллічівець» — 24; «Верес» — 19, «Колос», «Геліос» — 17, «Десна» — 14, «Черкаський Дніпро», «Нафтовик» — 13.
Бомбардир: Кисіль («Іллічівець») — 10. n