«Інтер» огородили парканом і вимагають закрити телеканал

06.09.2016
«Інтер» огородили парканом і вимагають закрити телеканал

Напад на канал — кримінал чи провокація?

У неділю ввечері «Подробиці тижня» на телеканалі «Інтер» розпочалися не y студії, як зазвичай, a перед будівлею офісу компанії «Національні інформаційні системи».
 
У другій половині дня близько 20 осіб у балаклавах вчинили напад на студію. Спочатку невідомі влаштували пікет під будівлею, запалювали шини та кидали димові шашки.
 
А потім люди y камуфляжі увірвалися в офіс, влаштувати димову завісу і підпалили студію «Подробиць». Чоловіки заблокували виходи, тому працівники телеканала не мали змогу без допомоги «надзвичайників» покинути охоплене вогнем приміщення.
 
За інформацією адміністрації, не обійшлося без постраждалих — одна зі співробітниць канала під час евакуації зламала ногу, ще кілька людей отруїлися чадним газом.
 
На телеканалі кажуть, що пожежі можна було запобігти. За словами шеф-редактора «Подробиць» Лариси Задорожної, неподалік так званого пікету були поліцейські, які «за 15 хвилин до штурму зникли».
 
Крім того, співробітники «Подробиць» переконані, що Нацполіція халатно поставилася до огляду місця події та збору доказів в офісі. Після візиту поліції співробітники знайшли в будинку чотири каски нападників, які були розкидані по різних поверхах, запальнички, газові балончики та порошкові вогнегасники, які нападники спрямовували в обличчя співробітникам «Інтера».
 
У зв’язку з інцидентом «Інтер Медіа Груп» закликала Президента України захистити канал від протиправних дій, a до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ і Національної поліції України подала заяву з вимогою провести об’єктивне розслідування і гарантувати безпеку роботи засобів масової інформації.
 
У поліції Києва заявили, що затримали шістьох нападників — колишніх бійців ВСУ, зокрема, 30-ї механізованої бригади. Один із них виявився членом радикальної організації «Чорний комітет», відомої своїми акціями на Банковій. Учора затриманих біля будівлі «Інтера» відпустили з Шевченківського районного управління Національної поліції. У МВС не виключають, що підпал будівлі телеканала може бути провокацією, організованою самими співробітниками. Також у відомстві повідомили, що канал відмовився оперативно надати слідчим Нацполіції відео з корпоративних камер спостереження.
 
5 вересня будівлю телеканала огородили парканом, біля якого зібралося кілька десятків людей у військовій формі з українською символікою, представники батальйону «Донбас», «Айдар», патріотичних організацій і правоохоронці. Пікетувальники оголосили безстрокову акцію з метою, щоб телеканал припинив свою роботу. За словами координатора акції Олексія Сердюка, вони «перекривають телеканал, щоб російська агентура сюди не могла зайти», та додає, що недільна пожежа на телеканалі була здійснена самими працівниками, щоб приховати документи про співпрацю з Москвою.
 
У соціальних мережах думки щодо мотивів нападу на канал розділилися. Основні серед них: цькування каналу, спроба «віджати» або змусити продати, спроба тиску на редакційну політику, ініціатива націоналістів, дії влади, напад інсценований самими власниками «Інтера» тощо.
 
Нагадаємо, що останнім часом скандали навколо канала не припиняються. За антиукраїнські висловлювання країну залишила шеф-редактора «Інтера» Марія Столярова, а будівлю компанії неодноразово пікетував полк «Азов», нещодавно в Україну не пустили журналіста канала.
 
Однак до таких радикальних дій противники телеканала перейшли вперше. Нова активізація тиску на канал почалася зі звернення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який закликав СБУ розслідувати діяльність керівництва телеканала у зв’язку з «антидержавною позицією».
 
Він також закликав до неупередженого розслідування щодо одного з власників телеканала Сергія Льовочкіна.