Життя — за деокупацію: активісти закликають не вбивати Ільмі Умерова

26.08.2016
Життя  — за деокупацію: активісти закликають не вбивати Ільмі Умерова

Хворого Ільмі Уверова тримають у психіатричній клініці.

Активісти закликають усіх небайдужих вийти на київський майдан Незалежності 26 серпя о 16-й годині, щоб підтримати кримінально переслідуваного в Криму заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова та всіх ув’язнених кримчан, підданих тортурам iз боку РФ. Одним із перших про акцію підтримки політв’язнів Кремля заявив нещодавно звільнений із російської в’язниці Геннадій Афанасьєв.
 
«Коли ви читаєте ці рядки, в Сімферополі у психіатричній лікарні може померти людина, котра зовсім не повинна там перебувати. Її звуть Ільмі Умеров, він душевно здоровий, і він потрапив до психіатрів через свої переконання, що Крим, анексований Росією в 2014 році, є частиною України», — переконані  в організації КримSOS.
 
Дисидент, учасник кримськотатарського національного руху Ільмі Умеров — коли російські солдати без розпізнавальних знаків захопили Крим — на знак протесту пішов iз поста керівника Бахчисарайського району, який займав 9 років. Зараз правозахисникові 59, він хворий на хворобу Паркінсона, у нього гіпертонія та цукровий діабет. Через свій стан він не міг брати фізичної участі в будь-яких протестах проти нової російської влади.

Але протягом останніх двох років відкрито висловлював свою позицію — писав пости на своїй сторінці у «Фейсбуцi» та давав коментарі журналістам. Утiм ніколи не закликав до насильницьких дій. Це не завадило російським органам звинуватити Ільмі Умерова  в публічних закликах і діях, спрямованих на зміну  територіальної цілісності РФ. Його затримала окупаційна влада Криму в травні 2016 року, зовсім скоро після заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.
 
Нагадаємо, із зали суду 11 серпня Умерова відвезли в кардіологічне відділення лікарні з підозрою на інфаркт. 18 серпня його перевезли в психіатричну клініку для проведення примусової психіатричної експертизи. Там він залишається й досі.

21 серпня родичі Умерова заявили про серйозне погіршення його здоров’я. Це викликано неналежним режимом харчування в лікарні й відсутністю потрібної медичної допомоги.
 
Такі дії РФ уособлюють політику стосовно не тільки Умерова, а й сотень тисяч людей, незгодних з окупацією, — переконані учасники сьогоднішньої акції. Активісти вимагають негайного звільнення Ільмі Умерова, надання йому необхідної медичної допомоги та припинення кримінального переслідування. Офіційний Кремль має дослухатися до заклику:  «Припиніть вбивати Ільмі Умерова!»