На п’єдестал — старими стежками: перші медалі українців на Олімпіаді в Ріо

10.08.2016
На п’єдестал — старими стежками: перші медалі українців на Олімпіаді в Ріо

Майстер стрільби з пневматичної рушниці Сергій Куліш приніс Україні першу нагороду Олімпіади-2016 в Ріо.

Фехтування, стрільба, гімнастика, боротьба, бокс, веслування, легка та важка атлетика — саме представники цих видів спорту принесли Україні 20 нагород на літній Олімпіаді в Лондоні-2012. Тоді все почалося з сенсаційної перемоги шпажистки Яни Шемякіної, медальний заспів якої бронзовим «пострілом» підтримала майстриня кульової стрільби Олена Костевич.
 
На Іграх у Бразилії, як і чотири роки тому, скарбничку «синьо-жовтих» першими знову поповнили фехтувальники та стрільці. У третій змагальний день з різницею в кілька годин українські олімпійці вибороли одразу дві медалі Ріо-2016. У час, коли найсильніша вітчизняна шаблістка Ольга Харлан лише торувала собі дорогу до «бронзи», 23-річний майстер кульової стрільби Сергій Куліш уже приймав вітання з виграшем олімпійського «срібла».
 
Для багатьох успіх молодого черкащанина, котрий спеціалізується на стрільбі з пневматичної гвинтівки, став певною несподіванкою, утім, з огляду на попередні здобутки Куліша, срібний успіх Ріо — це закономірний результат його планомірної роботи.
Уперше про себе вихованець Віктора Нагнія та Наталії Чепурної заявив на І Юнацьких іграх у Сінгапурі, де здобув «бронзу». У 2014-му він завоював титул віце-чемпіона Європи. Відтак його потрапляння до фінальної «топ-вісімки» в Ріо виглядало цілком закономірно.
 
Примітно, що кваліфікаційний бар’єр Куліш подолав разом зі своїм партнером по збірній Олегом Царьковим, який, щоправда, дуже швидко завершив фінальний турнір. Як відомо, боротьба за медалі у кульовій стрільбі йде на вибування — а стартові постріли Царькова виявилися найгіршими.
 
А от Куліш певний час навіть утримував лідерство за «вибитими» очками, утім ближче до розв’язки його випередили олімпійський чемпіон Лондона-2012 італієць Кампріані та росіянин Масленніков. Вийшло так, що своє місце в призовій трійці українцеві, котрий, до слова, вдруге змагався на дорослих Іграх, довелося виборювати в перестрілці з індусом Біндрою. Коли настала черга з’ясовувати ім’я «третьо­го зайвого», нерви нашого співвітчизника виявилися міцнішими, ніж у його конкурента з Росії.
 
А от «перестріляти» титулованого Кампріані Кулішу не вдалося. Все ж невипадково стрілець з Італії другий раз поспіль піднявся на найвищу сходинку олімпійського п’єдесталу.
 
«Я просто робив свою роботу, намагаючись виконати завдання, котрі були поставлені переді мною напередодні цих важливих стартів,. — розважливо прокоментував свій успіх Сергій Куліш. — Кожен спортсмен мріє потрапити на Олімпійські ігри, а в мене є ще й олімпійська медаль».
 
Водночас для титулованої Ольги Харлан справою принципу було здобуття індивідуального «золота» Ріо. Після лондонської «бронзи», де дорогу до фіналу їй перекрила одвічна суперниця — росіянка Софія Велика, майстровита миколаївка, без сумніву, мріяла про реванш.
 
З огляду на турнірні розклади бразильської Олімпіади, їхній матч-реванш міг відбутися у фіналі. Проте, як і чотири роки тому, Харлан до нього не дотягнула. І знову нездоланною для неї перепоною виявилася представниця російської шаблі. 
 
До обумовленої правилом перерви протистояння Ольги та росіянки Яни Єгорян йшло на рівних, але після «міні-брейку» фехтування, як-то кажуть, пішло в одні ворота (9:15). «У цей момент було дуже важко. Не знаю, що зі мною трапилося. Треба думати, і я, напевне,  ще довго буду про це міркувати. Певно, зіграв-таки фактор  Олімпійських ігор — надіялася, що зможу виграти їх», — Харлан визнала, що не змогла підійти до півфіналу з холодною головою.
 
У поєдинку за третє місце з маловідомою француженкою Мано Брюне Харлан знову «розривали» емоції — справа навіть дійшла до того, що наша співвітчизниця дозволила суперниці нівелювати гандикап у п’ять пунктів. Утім, зрештою, Ользі вдалося взяти себе в руки й довести поєдинок до перемоги.
 
А от Софії Великій знову не вдалося виграти олімпійське «золото». У Лондоні у фіналі вона поступилася кореянці Кім, тоді як у Ріо її «золотим» амбіціям не дозволила реалізуватися Єгорян.
За таких умов командний турнір шаблісток, який, нагадаємо, не проводився на попередніх Іграх, набуває додаткової інтриги. Адже дві найкращі шаблістки сучасності — Харлан та Велика — і тут полюватимуть за олімпійським «золотом».