Сміттєзвалища поставити на карту

05.07.2016
Міністр екології України Остап Семерак припускає, що чиновники у Львові щодня отримували доходи з нелегального сортування сміття, інформує «Еспресо.TV». «Я переконаний, що проблема збирання і переробки твердих побутових відходів криється у тінізації цього бізнесу. Це величезний пласт економіки, який генерує щодня готівкові гроші. І жоден чиновник, який це в тіні, під столом тримає, не хоче випустити з рук можливість збагатитися», — зазначив чиновник. 
 
За словами міністра, однією з причин катастрофи на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом стало те, що впродовж трьох років комунальне підприємство не допускало представників екологічної інспекції на територію полігону. Чиновники, причетні до «сміттєвої» теми, отримували надприбутки з нелегального сортування, і ситуація їх цілком влаштовувала. На це звалище звозили і кольоровий метал, і чорний метал, папір, картон, пластик. «І є пункти прийому, які за цю сировину платять реальні готівкові кошти. Цю систему треба впорядковувати. Це сфера відповідальності органів місцевого самоврядування», — прокоментував міністр і пояснив, що наразі в Україні немає реєстру сміттєзвалищ і це велика проблема. Однак незабаром у Мінекології планують ідентифікувати всі сміттєзвалища країни.
 
«Ми створимо за кілька тижнів інтерактивну карту: кожен громадянин України зможе сфотографувати будь-яке сміттєзвалище, зареєструватися на інтерактивній карті через мобільний телефон, і ця інформація моментально потрапить на портал Мінекології. І ми матимемо можливість порiвняти її з кадастровою картою, визначити, хто є користувачем конкретної земельної ділянки, і на законних підставах вимагати від нього, щоб він прибрав це сміття», — пообіцяв міністр.