«Океан» патріотизму

19.05.2016

Неабияку лють донецьких бойовиків викликав безплатний концерт гурту «Океан Ельзи», який відбувся позавчора ввечері у Маріуполі. Адже місцевий стадіон ледь вмістив 30 тис. глядачів із патріотичною символікою. Разом із лідером «ОЕ» співали гімн України не лише ті, кому пощастило потрапити на стадіон, а й тисячі українців за його межами.

Патріотичне піднесення у Маріуполі чули й окупанти. За даними керівника поліції Донецької області В’ячеслава Аброськіна, під час концерту «Океану Ельзи» бойовики від безсилої люті скидали на сили АТО запальні гранати.

«Війна не припинялась ні на мить під час виступу артистів. За декілька десятків кілометрів від Маріуполя безпілотники бойовиків «ДНР» скидали запальні гранати, — зазначив Аброськін у соцмережах. — Концерт «Океану Ельзи» в Маріуполі, в зоні АТО, це вже історія. Декілька годин мирного життя для нашого прифронтового міста посеред війни».

Як повідомляє прес-центр штабу АТО, того вечора на маріупольському напрямку бойовики грубо порушили умови припинення вогню і понад годину обстрілювали з артилерійських систем калібру 152 мм позиції ЗСУ біля Славного (днями з РФ терористам доставили 12 артилерійських установок «Акація»). Позаминулої доби поранення в зоні АТО (саме на Маріупольському та Донецькому напрямках) отримали десятеро захисників України. За даними ГУР Міноборони, у ці ж дні загинуло 9 і поранено 14 російських окупантів.

Порушення перемир’я останніми днями фіксуються фактично вздовж усієї лінії розмежування, при чому бойовики все частіше застосовують важке озброєння, заборонене Мінськими домовленостями. Зокрема, як повідомляє Державна прикордонна служба, луганські бойовики окрім позицій ЗСУ, днями обстріляли ще й контрольний пункт в’їзду і виїзду «Станиця Луганська».

ДО РЕЧІ

Глава МЗС України Павло Клімкін вважає, що політичні процеси на Донбасі, в тому числі проведення місцевих виборів, можно обговорювати тільки після виконання Росією Мінських домовленостей. Український міністр також підкреслює, що одне з положень Мінських домовленостей є безумовним і не повинно ставитись у залежність від виконання інших положень — це звільнення й обмін усіх заручників і незаконно утримуваних осіб.

«Україна наголошує, що тільки повне виконання Росією Мінських домовленостей та демілітаризація Донбасу в рамках Міжнародної місії з безпеки можуть бути надійним переходом до етапу політичного врегулювання. В іншому разі неможливо говорити про майбутнє політичних процесів, у тому числі про підготовку до місцевих виборів», — заявив Клімкін, виступаючи на засіданні Комітету Міністрів Ради Європи у Софії.

Водночас помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд, перебуваючи у Москві, заявила, що США не визнають проведення місцевих виборів на Донбасі, якщо вони не будуть проходити згідно з Мінськими домовленостями. Таку заяву пані Нуланд зробила після перемовин iз помічником президента РФ Владиславом Сурковим, який є одним з ідеологів збройного конфлікту на Донбасі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>