НОВИНИ ПЛЮС

13.04.2016

Новий Сковорода

Національний банк України ввів в обіг оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року. Розміри та кольорова гама оновленої банкноти не змінилися, зміни торкнулися лише дизайну та захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди, що також майже не зазнав змін, розробник змістив у центр лицьового боку банкноти. Також банкнота має посилену систему захисту. Старі банкноти також перебуватимуть в обігу, обмінювати їх не потрібно.

Наша «молочка» вже в Європі

Два вітчизняні підприємства групи компаній «Молочний альянс» розпочали експорт молочної продукції на європейський ринок.  Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. Як повідомляє УНІАН, першою країною, в яку експортується українська «молочка», стала Болгарія. Йдеться про дві молокопереробні компанії: ПАТ «Золотоніський маслоробний комбінат» (м. Золотоноша, Черкаська обл.), який відправив на ринок ЄС 150 кг масла селянського та 560 кг твердих сирів, а також ПАТ «Яготинський маслозавод» (смт. Згурівка, Київська обл.), який експортував молоко. Як зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, можливість поставляти продукцію на європейський ринок створює нові можливості та стимули для розвитку української молочної галузі, модернізації виробництва, підвищення якості продукції.

Прогноз інфляції покращився

Міністерство економічного розвитку і торгівлі покращило прогноз інфляції в Україні в першому півріччі 2016 року до 5,5%, що зумовлено насиченням внутрішнього ринку товарами і відсутністю значних коливань на валютному ринку. Раніше відомство прогнозувало інфляцію в Україні в першому півріччі на рівні 7,5%. На думку аналітиків міністерства, помірній інфляції також сприятиме жорстка монетарна політика Національного банку, слабка купівельна спроможність населення, а також невелика цінова динаміка на основні експортні товари.

Грошей багато не буває

В Україні в готівковому обігу станом на 1 квітня поточного року перебувають банкноти і монети на загальну суму 287,8 мільярда гривень, повідомляє Національний банк. За оцінками НБУ, на одного жителя України припадає 61 банкнота і 276 монет. При цьому кількість підроблених банкнот в Україні в 2015 році Нацбанк оцінив в 2,7 штуки на 1 млн. справжніх купюр. У 2014 році ця цифра становила 3 «фальшивки» на 1 млн. справжніх банкнот, у 2013 році — 3,5 штуки, в 2012-му — 4,1 штуки. Також Нацбанк відзначив, що рівень підроблених банкнот в Україні значно нижчий, ніж у європейських країнах, за даними Європейського центробанку.