Про нацменшини та «артистів-рашистів»

06.04.2016

Ось як висловився Олександр Найман у газетi «2000» 15.11. 2015 р. про деякі проблеми нацменшин України і відношення до них Мінкульту на прикладі організації роботи Національного музею історії України: «Возможно, по мнению Кириленко (міністр культури України. — Ред.), все эти нацмены с их сомнительной историей просто путаются под ногами Украины на пути к европейским ценностям?» (подаємо мовою оригіналу, щоб не було різночитань. — Ред.).

Зрозуміли? «Все эти», «нацмены», «с их сомнительной историей», «на пути к европейским ценностям»!!! Доки цю наругу багатонаціональний народ України терпітиме?! На «Антимайдан»! Захистимо цінності ортодоксальної православної цивілізації. «Русского міра»!

Насправді відповідь міністра культури була така: «Шановна Наталіє Василівно! Розглянувши Ваш запит, оголошений на засіданні Верховної Ради 4 вересня 2015 р. щодо Національного музею історії, повідомляємо, що Національний музей історії особливу увагу приділяє популяризації історії і культури етнічних груп населення України, висвітлення їх внеску у розвиток вітчизняної культури, науки, економіки. З цією метою планується провести роботу щодо внесення змін до вже існуючої експозиції, а також забезпечити проведення тематичних виставок.

Водночас відсутність необхідних площ у приміщенні музею унеможливлює створення окремої експозиції для постійно діючого експозиційного комплексу з питань національних меншин України».

Жаль. Але борітеся — поборете! Обіцяно немало. Бажаю вам добитися виділення достатньо місця в цьому музеї для представлення експонатів з історії і культури етнічних груп населення України. Раджу, проте, з цього приводу не провокувати міжнаціональну колотнечу, як це виглядає з написаного. Насправді в етнічному плані лише українці — загрожувана меншина України. Що стосується євреїв — українська національна «європейська» держава не несе ніякої загрози єврейству. «Рускій мір» — можливо. Ми, українці, вдячні євреям, що допомогли розвалити «тюрму народів», проте «Московське царство» навряд чи пам’ятає, наскільки їхня культура і могутність завдячують єврейству. І чи не московська церква легітимізувала у свій час в народі «борців» із «христопродавцями» як у Росії, так і в Україні. Тепер ця «цивілізація» має маячну ідею повалити Америку з її «європейськими» цінностями. Де ви вбачаєте своє місце під сонцем? В Україні без українців?

Тепер щодо артистів Моїсеєнка і Данильця — подобаються вони мені, так само як і Андрій Данилко (Вєрка Сердючка). Але ж це вони самі свого українства зреклися. Нам чужого не треба, нехай будуть успішними деінде, де більше платять. Кажуть, бач, мови української в Україні нема. Є! І володіють вони нею задовільно, в школу ходили, батьків українських мають. Але ж, якби то вчились так як треба, то й правда була би своя!

Давно колись уже відомі і любимі глядачем Моїсеєнко і Данилець давали інтерв’ю на українському телебаченні україномовній телеведучій... російською мовою. З якого дива? Який сором батькам! Яка моральна ницість. Звісно, робота вимагає російськомовного репертуару, але зрікатись рідної мови?!

Бачили, сидів Данилко (Вєрка Сердючка) в журі конкурсу претендентів представляти Україну на Євробаченні-2016? Сказав російською мовою, що англійською він «очень и очень», а чи може своєю — в столиці своєї держави ніхто не спитав. Як писав Тарас Шевченко:

Україно! Україно! Оце твої діти,

Твої квіти молодії,

Чорнилом политі,

Московською блекотою

В німецьких теплицях

Заглушені! Плач Украйно!

Бездітна вдовице!

Сергій ШАНГУТОВ
Вінниця
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>