Допити «держбезпеки «ДНР»

10.02.2016
Допити «держбезпеки «ДНР»

Ігор Козловський.

Угруповання «ДНР» вислало з Донецька «без права на повернення» членів волонтерської організації «Відповідальні городяни» Енріке Менендеса, братів Дмитра та Євгена Шибалових, а також Ольгу Коссе. Раніше так зване міністерство держбезпеки «ДНР» заарештувало Марину Черенкову, яка також належить до названого громадського об’єднання. Через Черенкову бойовики ще «викликали» інших волонтерів, після чого сім годин допитували їх, а вночі провели до найближчого блокпоста на кордоні з підконтрольною Києву територією. Менендесу і його товаришам закидають співробітництво з міжнародними гуманітарними організаціями, зокрема «Лікарями без кордонів», діяльність яких іще в минулому році була визнана на окупованій території небажаною. Окрім Марини Черенкової, фактично в полоні у сепаратистів залишається і релігієзнавець Ігор Козловський — його могли затримати в рамках кампанії з боротьби з неугодними «ДНР» церковними конфесіями, Українською греко-католицькою церквою.

Ученого-релігієзнавця невідомі чоловіки, котрі назвались правоохоронцями так званої «ДНР», примусили сісти в машину та відвезли в невідомому напрямку. Сталося це ще наприкінці січня. Про викрадення повідомила його дружина. «Бойовики «ДНР» забрали чоловіка, аргументуючи це «неправильним листуванням» в соціальних мережах», — розповідає пані Козловська. За її словами, чоловік був затриманий «десь серед дня в місті». При затриманні в нього відібрали ключі від квартири. За словами очевидців, вченого забрали після вибуху біля пам’ятника Леніну в Донецьку. Після цього представники влади так званої «ДНР» прийшли в квартиру до Козловських і провели там обшук. «Cусіди тільки бачили, що в квартиру заходили люди в цивільному, щось там чули, як книжки падали; потім виходили, від’їжджали», — розповіла дружина історика.

За словами дружини вченого, обшуки в квартирі проходили двічі. Вперше — коли невідомі звернулися до сусідки з питанням про сина Козловського. Вона відповіла їм, що необхідно дочекатися господаря. «Але була сказана така фраза (людиною в цивільному. — Ред.): — «Він не прийде», — сказала Козловська. Вона додала, що у тих, хто прийшов у квартиру, не було жодних документів й ордеру на обшук, вони не викликали понятих.

Згодом жінка говорила по телефону з одним із непроханих гостей, він сказав їй, що Козловського затримали через «неправильну переписку у «Фейсбуці». «Зв’язок із чоловіком зник 27 січня ввечері. Мені зателефонували десь між 7-ю і 8-ю вечора і сказали, що бачать, як у нього в квартирі проводять обшук. До цього моменту він уже на телефон не відповідав».

Наразі є факт того, що у МДБ прийняли заяву про зникнення Ігоря Козловського від його дружини. Від неї майже через тиждень після зникнення прийняли передачу. Тобто жодних «офіційних» документів або підтверджень не видавали, але прийняли заяву і прийняли передачу. Це, напевно, опосередковано підтверджує, що він там», — ділиться з «УМ» племінник вченого Денис Козловський.

За словами адвоката Андрія Вілінського, таке затримання, навіть з урахуванням, що територія Донецької області не є підконтрольною Україні, все одно незаконне. «Пан Козловський є громадянином України, і правом позбавляти його свободи не може користуватись ніхто, окрім українських правоохоронців, — каже він. — Враховуючи звинувачення, через яке його затримали, це взагалі абсурд. Цих людей вже можна назвати злочинцями і за незаконне утримання з можливою загрозою для життя та здоров’я затриманого — їм може загрожувати від 7 до 15 років позбавлення волі».

Раніше повідомлялося, що Ігор Козловський не міг виїхати з Донецька, бо доглядав за тяжко хворим сином. Наразі його доля невідома, сторінка на Facebook видалена. За чутками і здогадками, вченого утримують у підвалі бойовиків. За фактом викрадення Генпрокуратура відкрила кримінальну справу. Сайт «Четверта влада» пише, що бойовики вилучили з квартири вченого техніку, документи на квартиру та особисті речі. Наразі правоохоронці з’ясовують інформацію про викрадачів.

Після «ізоляції» релігієзнавця так звана «ДНР» продовжує обігрувати тему «зовнішнього ворога, який переховується за маскою релігії». 29 січня було організувано мітинг біля одного з донецьких храмів Української греко-католицької церкви. Її прихожан, яких у Донецьку залишилося зовсім небагато, звинуватили в «сектантстві» і «роботі на ЦРУ». Акцію організував підконтрольний сепаратистам рух «Молода республіка». Мітинг позиціонувався як «стихійний», але керівник «Молодої республіки» Сергій Кондрикінський оголосив про нього ще за добу до проведення.