Вітер удачі

09.02.2016
Вітер удачі

Олена Підгрушна виграла спринтерську гонку на етапі Кубка світу в Канаді. (з сайта IBU.)

Популяризуючи біатлон та водночас розширюючи його географію, організатори Кубка світу в розклад поточного турніру заклали етап у Канаді, де раніше не проводили змагання подібного рангу. Не секрет, що колискою, де зрощуються «стріляючі лижники», є Північно-Західна Європа. Проте гучний голос представників США Сюзан Данклі, Тіма Бурка, Лоуелла Бейла, а також канадця Натана Сміта, котрі зсередини розбавляють всуціль європейську «топ-30» жіночого та чоловічого біатлону, змушують Міжнародний союз біатлоністів усе більше уваги приділяти північній Америці. У нинішньому сезоні північноамериканське турне біатлонної еліти вперше складається з двох етапів. Один із них минулого уїк-енду завершився в канадському Кенморі, наступний — наприкінці поточного тижня — відбудеться в США.

Колись раніше подібного роду «вилазки» за океан, котрі вимушено супроводжуються неприємними відчуттями, пов’язаними з тривалим перельотом та зміною часових поясів, світовий біатлонний бомонд не надто полюбляв. Однак цього разу, зважаючи на близькість чемпіонату світу, участь у сьомому та восьмому етапах КС-2015/2016 беруть усі найсильніші біатлоністи планети. Відтак удвічі приємніше, що одну з гонок у високогірному Кенморі виграла представниця України. Для Олени Підгрушної спринт — одне з найулюбленіших випробувань. У цій дисципліні вона здобула звання чемпіонки світу. Поповнила спринтерським «золотом» 29-річна тернополянка й свою медальну колекцію в Кубку світу.

За словами Підгрушної, перемога на спринтерській дистанції в Кенморі стала для неї певною несподіванкою, адже після заключної стрільби (лідер української збірної відстрілялася на «нуль») на трасу вона вирушила з третім часом i вочевидь не розраховувала на тріумф. Проте, як розповіла після гонки спортсменка, впродовж останнього кола всі члени синьо-жовтої команди неабияк її підганяли. «Кричали, що я можу виграти», — відзначила капітан української жіночої збірної. У підсумку, так і сталося. На відміну від своїх головних конкуренток полячки Крістіни Гузик та італійки Доротеї Вірер, на заключних кілометрах дистанції Підгрушна змогла суттєво додати в швидкості, випередивши на фініші срібну призерку з Польщі на 7,5 секунди. «Думаю, що цьому успіху серйозно посприяли тренувальні збори в горах в Антхольці. Так, слід визнати, що мені неабияк пощастило з вітром. Якщо більшості моїх конкуренток довелося стріляти під час урагану, то під час мого перебування на стрільбищі, можна сказати, був штиль», — проаналізувала свій успіх Підгрушна. Серед тих, до кого під час спринту фортуна повернулася спиною, була й наша Юлія Джима, яка не закрила сім із десяти мішеней. А кращим серед українських біатлоністів спринтером у Кенморі був Сергій Семенов, який завершив перегони на 13-му місці.

Також у рамках канадського етапу КС біатлоністи провели дві естафетні гонки. Новинка сезону — одиночний мікст — завершилася тріумфом французів. Українська пара в складі Джими та Олександра Жирного фінішувала шостою. У класичній же змішаній естафеті, де перемогу відсвяткували німці, «синьо-жовті» (Варвинець, Бурдига, Прима, Семенов) узагалі не потрапили до першої десятки, показавши 11-й результат.