А що в «конверті»?

09.02.2016

Черкаські можновладці не пасуть задніх у рядах вітчизняних клептоманів, так само безсовісно і нікого не боячись цуплять народні гроші. Про це свідчить свіжий скандал, який розгорівся у Черкаській міській раді. Після того як у кабінети тамтешніх чиновників департаменту житлово-комунального комплексу навідалася, за словами міського голови Анатолія Бондаренка, «спільна з правоохоронцями невеличка ревізія», було вилучено, як наголосив головний черкаський поліцейський Владислав Пустовар, «багато цікавої документації» та купу штампів і печаток різних комерційних структур та фіктивних підприємств, через які проводилося відмивання бюджетних коштів.

Така бурхлива діяльність чиновників міської ради із привласнення державних коштів стала фундаментом для порушення кримінального провадження за ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Наразі працівники управління захисту економіки національної поліції вже розкодували хитру схему привласнення черкаськими посадовцями бюджетних коштів на загальну суму в мільйон гривень.

«Службові особи одного з департаментів міської ради підписали фіктивні акти виконаних робіт iз капітального ремонту зливової каналізації та поточного ремонту асфальтного покриття у Черкасах, а потім ці кошти конвертували в готівку через фіктивні товариства», — повідомили «УМ» у прес-службі черкаської обласної поліції.

Більше того, наголошують правоохоронці, їм вдалося з’ясувати, що фірми, котрі нібито старанно асфальтували черкаські вулиці, не мають будівельної техніки та найманих працівників, вони навіть не відносяться до будівельної сфери, відповідно до їхньої податкової звітності. Крім того, встановлено, що кошти, які були отримані товариствами від міськради за виконання робіт, вони переказували на рахунки фіктивних підприємств і переводили в готівку та «затарювали» нею свої кишені. Все це підтверджується вилученими у владних кабінетах та за юридичними адресами суб’єктів такої «успішної» господарської діяльності доказами — первинною бухгалтерською документацією, фіктивними актами виконаних робіт, договорами підряду, чековими книжками для отримання готівки.

За словами слідчих, нині вирішується питання про призначення будівельно-технічної експертизи щодо виконання капітальних та поточних ремонтів мережі зливової каналізації у місті та тривають інші слідчі дії, направлені на встановлення кола осіб, причетних до злочинної діяльності з розкрадання бюджетних коштів та їх легалізації через конвертаційні центри.

А тим часом у Черкасах на підході ще один скандал. Як повідомив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, неоднозначна ситуація склалася і з договорами на земельні ділянки в мікрорайоні «Поляна», бо оригінали цих угод не можуть знайти вже тривалий час.

«Чому в нашому місті учасники АТО не можуть отримати земельні ділянки, натомість їх без проблем отримують дуже «цікаві» персони? Думаю, мешканці Черкас мають знати «героїв» брудних схем поіменно. Усі прізвища осіб, які допустили зловживання своїм службовим становищем, будуть оприлюднені», — обіцяє пан Бондаренко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>