Автопробігом — по «перевертнях»

05.01.2016
Автопробігом — по «перевертнях»

Активісти «Дорожнього контролю» влаштували автопробіг проти свавілля поліції у Вінниці.

Останні передноворічні дні на Вінниччині ознаменувалися не лише масштабним протестом аграріїв, а й гучною акцією ГО «Дорожній контроль» під гаслом «Ні старим кадрам у новій поліції!». Автопробіг iз вимогою припинити свавілля в органах правопорядку до активістів «ДК» долучив і сотні місцевих автолюбителів, котрі півдня курсували вулицями обласного центру на машинах із увімкненими сигналами та українськими прапорами.

Про корупціонерів волали машини

Подібними флешмобами громадські активісти намагаються не допустити, аби «перевертні в погонах» пройшли переатестацію. Процес реформування вінницьких правоохоронних органів має завершитися у лютому, коли на вулиці міста вперше вийде патрульна поліція.

«Цим автопробігом ми хочемо привернути увагу влади до подій у країні та області. Ми маємо повністю оновити правоохоронні органи, бо старі кадри показали себе не з найкращого боку, а приплив «нової крові» має бути завжди», — пояснив юрист, помічник нардепа від депутатської групи «Воля народу» Сергія Мельничука Вадим Шмалов.

Серед тих, хто паплюжить звання працівника правоохоронних органів, активісти називали й імена інспекторів ДАІ, які, попри факти хабарництва та зловживання службовим становищем, успішно пройшли переатестацію. Аби запобігти подібним випадкам, водії неодноразово намагалися взяти участь у роботі спеціальної комісії з контролю за формуванням національної поліції. Однак, за словами пана Шмалова, усі спроби увійти в склад цієї комісії закінчуються нічим.

«Серед учасників автоколони здебільшого члени нашої організації та громадяни, які солідарні з нами, — пояснює співзасновник «Дорожнього контролю» Роман Затайрух. — Ми зібралися для того, щоб у новій поліції не було старих кадрів, які чинили беззаконня».

Наїзд поліції на журналіста

Напередодні акції вінницька поліція через конфлікт із «Дорожнім контролем» залишилася без патрульної машини. Інцидент стався через порушення поліцейським правил дорожнього руху, після чого службове авто ще й зачепило ногу журналісту правової онлайн-газети «Дорожній контроль».

Авто стояло біля Вінницького відділення поліції ближче, ніж за 10 метрів до виїзду з прилеглої території. Активісти підійшли до водія з вимогою припаркувати машину згідно з правилами дорожнього руху. При цьому помітили, що в авто не працює лампа освітлення номерного знака. Заблокувавши рух, почали вимагати усунути несправність. Як наслідок: забита гомілка правої ноги журналіста «Дорожнього контролю».

Проте в поліції повідомили, що навмисного, злого умислу в цій ситуації не було: «Співробітник поліції саме повертався, аби доставити патрульний автомобіль. У цей час представник «Дорожнього контролю» підійшов із зауваженнями, що поліцейський автомобіль неналежно припаркований та в нього не горить лампа номерного знака. Поліцейський повідомив, що якраз від’їжджає, а лампу має замінити технічна служба автопарку. Коли поліцейський вирулював, представник організації не встиг відійти, й автівка зачепила його ногу. Як нам відомо, серйозних травм він не зазнав».

На місце інциденту виїжджала слідча група, інформацію передали у прокуратуру, а поліцейське авто «Тойота пріус» відправили на штрафмайданчик.

Ці активісти — поперек горла...

Керівництво Головного управління Нацполіції у Вінницькій області зустрілось із засновником вінницького осередку «Дорожнього контролю» Сергієм Данаіле одразу після інциденту. Темою зустрічі стала розмова про реальні факти порушень закону працівниками поліції. Виконувач обов’язків начальника управління поліції, полковник Сергій Кримчук зазначив, що сам у першу чергу зацікавлений, аби позбутися скомпрометованих працівників, «щоб у поліції, яка проходить реформування, не залишилось жодного корупціонера чи хабарника».

«Якщо є конкретні факти і прізвища — ми готові розібратися в ситуації і прийняти законні рішення стосовно цих працівників. Попереду — атестація, і ми зацікавлені, аби її пройшли винятково професійні та порядні поліцейські. Але ми проти зведення рахунків, адже не секрет, що кожен принциповий правоохоронець, виконуючи професійно свої обов’язки, притягував до відповідальності людей за вчинені правопорушення. І ці люди навряд чи позитивно оцінять його роботу», — зазначив пан Кримчук.

У свою чергу, Сергій Данаіле назвав лише двох працівників ДАІ, які, за його даними, не можуть нести службу в поліції, ще п’ять прізвищ обіцяв озвучити згодом. За словами правоохоронців, у ході реформування вже близько тисячі працівників були звільнені з підрозділів міліції та поліції, в тому числі й за наявною негативною характеристикою.

Тільки активісти цим цифрам не вірять. Адже ще влітку 2015 року Генпрокуратура відмовилась розглядати по суті заяву керівника «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошникова про нібито бажання глави МВС Арсена Авакова ліквідувати цю громадську організацію. Мало цього, ще у травні 2015 року активісти зверталися до нардепа Віталія Купрія з інформацією про цілеспрямовані дії МВС з переслідування журналістів «ДК».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>