Доки гривні скакати?

20.11.2015
Учора комерційний курс обміну вже перевищив прогнозовану планку, піднявшись до 25,2 гривні за один американський долар. Проте бажаючих купити валюту не зменшується. Ажіотаж серед фізичних осіб підвищується обмеженням продажу валюти в одні руки, еквівалентом у три тисячі гривень.

Нацбанк регулярно озвучує підстави для майбутньої мінімізації курсових коливань: мовляв, стрибок був зумовлений подіями в уряді та парламенті. Адже динаміка валютного ринку та обмінного курсу гривні визначається не лише макроекономічними умовами, також і ситуацією на сході України, перебігом політичних консультацій щодо її врегулювання, стану інформаційного простору, розвитку діалогу з міжнародними фінансовими організаціями.

Вибори до місцевих рад та публічні обговорення можливих змін у парламентській більшості і складі Кабінету Міністрів України також гостро сприйняті учасниками валютного ринку. Наслідком цього стало посилення курсової нестабільності гривні попри те, що загальний стан валютного ринку залишався врівноваженим. На думку регулятора, є об’єктивні підстави для майбутньої мінімізації курсових коливань. Цьому сприятиме зниження політичної напруги після усунення невизначеностей щодо подальшої долі уряду, підтримка Верховною Радою України низки важливих економічних ініціатив та успішне подовження співпраці України з МВФ у рамках Stand by.

НБУ має резерви для врегулювання паніки на валютному ринку при необхідності, заявила глава НБУ Валерія Гонтарева під час листопадової зустрічі з представниками 40 найбільших банків: «Перед місцевими виборами ми спостерігали нервозність на валютному ринку. Наприкінці жовтня ми двічі оголошували про проведення інтервенції на міжбанківському ринку, однак жодної заявки від уповноважених банків на купівлю валюти не було отримано», — зазначила вона.

Доки Нацбанк з’ясовує стосунки з комерційними банками, хто з них більше підриває довіру громадян, підприємці, валютні позичальники і власники валютних заощаджень намагаються знайти вихід з усе нових і нових пасток, у які вони потрапляють, зв’язавшись із вітчизняною банківською системою. Для початку — мінімізуючи ці зв’язки і виводячи валюту з поля зору ненадійних партнерів.

Що впливає на рівень курсу валют?

Валютний курс — один iз ключових ринкових регуляторів національних економік. Якщо внутрішня економіка стає менш ефективною, експорт вироблених у ній товарів і послуг скорочується, а слідом за скороченням валютної виручки знецінюється національна валюта. Це веде до здешевлення витрат на вироблені в країні товари і, відповідно, відновлення втрачених позицій місцевих виробників при експорті товарів і послуг. Країни, які проводять агресивну промислову політику, часто навмисне занижують курс національної валюти для стимулювання експортної експансії національних виробників.

Курс плаваючої грошової одиниці може коливатися через безліч факторів. Наприклад, на нього впливає відсоткова ставка, яку встановлює Національний банк. Також на курс впливає рівень експорту. Якщо країна активно продає за кордон свої товари і сировину, її валюта дорожчає, а от під час експортної стагнації грошова одиниця починає знецінюватися. Важливим чинником формування валютного курсу є також рівень споживчої довіри до вітчизняних товарів. Якщо громадяни воліють купувати імпортні речі, іноземна валюта йде з країни, валюти країн-імпортерів дорожчають, а ціна національної грошової одиниці падає.

КОМЕНТАР

Олександр ДОЛЖЕНКОВ, народний депутат від Опозиційного блоку:

— Усе повторюється. Рік тому влада тримала до виборів курс 13 гривень за долар, після чого він почав валитися і в лютому сягнув 40. Тепер знову вибори пройшли, і долар в обмінниках перетнув позначку 25 гривень. Такого курсу не було з весни.Тактика влади — показувати перед виборами стабільність, а потім пускати все на самоплив, — дуже б’є по кишені кожного українця, тому що одяг, ліки, побутова техніка тощо — це імпорт, який дорожчає разом iз доларом. Оскільки історія повторюється, то дуже ймовірно, що всім нам доведеться ще раз пережити лютневий валютний шок.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>