«Будити міліцію»

02.09.2015
«Будити міліцію»

Пікетувальники з Миргорода вимагають від управління обласної міліції не затягувати розслідувань резонансних кримінальних проваджень. (автора.)

Миргородські активісти влаштували пікет біля входу до будівлі УМВС України у Полтавській області. Організаторами акції виступили громадська організація «Турбота» та миргородський осередок політичної партії «За Україну». Головні вимоги пікетувальників озвучив журналістам виконавчий директор Миргородської міськрайонної громадської організації «Турбота» Євген Перепелиця: «Як ви знаєте, 16 березня 2014 року був смертельно поранений громадський діяч, «майданівець», колишній міський голова Миргорода Василь Третецький. Відтоді минуло майже півтора року, а слідчі органи досі не назвали ані виконавців, ані замовників замаху на життя Василя Пилиповича. Тож у громадськості склалося враження, що слідство затягують. Нам відомо, що матеріали провадження стосовно замаху на життя Василя Третецького перекочували до управління обласної міліції. Тож ми приїхали, аби розбудити працівників органів правопорядку в Полтаві».

«Василь Третецький був моїм товаришем, тож мене просто обурює, що винні в його смерті досі не понесли відповідальності перед законом, — додає голова миргородського осередку політичної партії «За Україну» Микола Дем’яненко. — Я проїздив із Василем Третецьким не одну сотню кілометрів, коли він організовував поїздки активістів на Майдан до Києва. Василь Пилипович тоді просто жив Майданом, як і його син, котрий одержав там поранення. До того ж Василь Третецький був у команді Арсена Авакова, тож для останнього мало б бути за честь добитися розкриття цього резонансного злочину. Одразу після розгону студентів у Києві ми організували в Миргороді Штаб національного спротиву, який очолив Василь Третецький, і почали збирати свій Майдан».

Після цього, за словами Миколи Дем’яненка, прихильники режиму Януковича, котрі обіймали в Миргороді високі посади, оголосили полювання на лідера «майданівців». Існує відео, записане камерою відеоспостереження (його можна переглянути на You Tube), що проливає світло на те, як було скоєно злочин. На ньому видно, що троє, котрі напали на Третецького, і водій, який вистрелив у нього, коли Василь Пилипович, захищаючись, застосував травматичну зброю (він був колишнім військовим), приїхали не на простому легковику, а на досить дорогій іномарці, яких в Україні набереться, може, із сотню. До того ж у машині швидкої допомоги, а пізніше в прийомному відділенні Миргородської центральної лікарні у присутності свідків Василь Пилипович повідомив прізвище ймовірного замовника замаху на його життя. Викриваючи корупційні схеми місцевих «божків», Василь Третецький свого часу звертався й до прокуратури, й до Податкової інспекції — словом, заважав спокійно жити миргородським посадовцям. Це могло стати, вважають активісти, однією з причин, що його хотіли якщо не позбавити життя, то добре налякати. Цю й інші версії мають дослідити слідчі органи. «Натомість жодної інформації про те, наскільки просунулося слідство в пошуку злочинців, нам не надають, ці майже півтора року чуємо від правоохоронців одне: це, мовляв, таємниця слідства, — зауважує Іван Перепелиця. — Обурює бездіяльність працівників органів охорони правопорядку й у розслідуванні іншого резонансного кримінального провадження, порушеного у квітні цього року проти нинішнього Миргородського міського голови, екс-«регіонала» Сергія Соломахи. Річ у тім, що той наприкінці 2014 року підписав договір про будівництво в Миргороді торговельного центру. Будівництво завершилося, а відрахування до місцевого бюджету на розвиток інфраструктури досі так і не надійшли. І оскільки гривня девальвує, сьогодні ота сума коштів реально вже принаймні вдвічі менша. У червні матеріали цього провадження також вилучило управління обласної міліції. Незрозуміло одне: чому справу так і не довели до логічного завершення? Адже вона яйця виїденого не варта. От у нас і складається враження, що хтось, мабуть, хоче тримати нашого міського голову, як-то кажуть, на гачку. Поставити крапку у кримінальному провадженні щодо міського голови — наша друга вимога до управління обласної міліції».

Миргородські активісти заявляють: якщо в УМВС на їхні вимоги ніяк не відреагують, подальші акції вони проводитимуть у Києві, під стінами Міністерства внутрішніх справ України та Генеральної прокуратури.

До пікетувальників вийшов заступник начальника УМВС України в Полтавській області Руслан Бірюков. Він одразу ж повідомив, що кримінальне провадження щодо замаху на життя Василя Третецького на контролі в міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

«Слідство розглядає різні версії, допитано багатьох людей, наразі проводяться експертизи. Є певні зачіпки, що ведуть до виконавців, ми нарешті вийшли на їхній слід, — поінформував Руслан Бірюков. — Складність у тому, що це замовний злочин. Проте поставити крапку в цьому кримінальному провадженні — для нас принципова справа, і ми доведемо її до кінця. А от щодо кримінального провадження стосовно Миргородського міського голови, то тут відбулися якісь незрозумілі мені речі: після того як було складено план слідчо-оперативних дій, матеріали згаданого провадження спрямували до слідчого відділу Миргородського райвідділу міліції, потім їх забрали до Миргородської прокуратури, вони пролежали ще й там, а звідти їх знову повернули до слідчого відділу. Нині ж ці матеріали у нас — клопотатимемо перед новим прокурором області, щоб розслідування цього кримінального провадження передали обласному слідчому управлінню. Я прихильник того, щоб саме воно розслідувало подібні провадження, бо співробітники райвідділу не в змозі довести їх до пуття, оскільки мер міста все-таки впливова людина».

Принагідно миргородські активісти порушили ще й питання щодо «тітушок»: мовляв, у Миргороді всі добре знають, хто організовував поїздки до Києва на «Антимайдан», проте ця людина досі не покарана — натомість навіть отримала посаду.

«Наразі ми спрямовуємо до суду кримінальні провадження щодо організаторів «Антимайдану» по Кременчуцькому регіону. Уже є винні, їм пред’явлено підозри. Те саме буде і в інших регіонах», — запевнив заступник начальника управління обласної міліції.