Зовсім близько до провалу

28.08.2015
Зовсім близько до провалу

Четверте місце ходока Ігоря Главана на 20 км залишається наразі найкращим результатом українських атлетів на ЧС в Пекіні. (зі сторінки спортсмена в «ВКонтактє».)

Хоч як би це гірко звучало, але на чемпіонаті світу з легкої атлетики, що наближається до свого завершення в Пекіні, виступ української збірної проходить без позитивних емоцій. Четверте місце, яке другого дня змагань на дистанції 20 км посів ходок Ігор Главан із Броварів, залишається найкращим здобутком «синьо-жовтих» на ЧС-2015. Іще було шосте місце Ольги Саладухи в секторі для стрибків потрійним. По суті, це все, що можна занести до активу вітчизняних атлетів.

Зрозуміло, що в компанії найсильніших представників легкоатлетичного світу молодій українській команді дуже важко демонструвати конкурентні результати, проте значна частина наших спортсменів на «Пташиному гнізді» виступила так, що тепер змушена перепрошувати за свої невдачі. «Соромно перед тренером. Не зробила, що мала зробити», — зізналася стрибунка у висоту Ірина Геращенко. Потенціалу дебютантки «мундіалю» вистачало для підкорення 1,94 м, проте стрибнути вище 1,85 м не змогла, залишившись таким чином за межами фіналу.

Загалом, виступи значної частини вітчизняної збірної обмежилися кваліфікацією. А ще наші атлети, напевно, достроково виграли першість за кількістю травм, які інакше як «епідемія» й не назвеш. Чому так сталося, що до головних стартів сезону провідні атлети країни підійшли в розібраному стані? Над цим питанням Федерації легкої атлетики України потрібно попрацювати дуже серйозно, аби подібні проколи не сталися через рік — на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро.

Нагадаємо, що проблеми зі здоров’ям не дозволили вийти на старт чемпіонці світу-2013 у багатоборстві Ганні Касьяновій (Мельниченко), не залікована до кінця травма спини обмежила можливості бронзової призерки попереднього «мундіалю» Ольги Саладухи, а надрив м’язів стегна суттєво скоротив змагальну програму на ЧС спринтерки Наталі Погребняк, яка обмежилася стометрівкою.

За відсутності дискваліфікованих за вживання допінгу Марії Ремень та Єлизавети Бризгіної, саме Погребняк разом з Христиною Стуй та Олесею Повх мала захищати в Пекіні реноме найшвидшої в Європі естафетної четвірки. Однак після медичного обстеження, яке, окрім надриву м’яза, виявило в Наталі ще й гематому, лікарі заборонили спортсменці виходити на старт як 200 м, так і естафети 4х100 м.

У особистих змаганнях наші дівчата-спринтерки не виблискують, тож не дивно, що ніхто з них далі першого етапу не пройшов. Як наголошує Повх, 100 і 200 м — це підготовка до командного старту, який останніми роками був «коронкою» наших бігунок. До Пекіна українська жіноча «естафета» прибула й так далеко не в найсильнішому складі, проте після втрати ще однієї персони претендувати на хороший результат буде ще важче.

Водночас компенсувати невдачі спринтерок можуть їхні колеги, які спеціалізуються в бігу на 800 м. Одразу двоє наших співвітчизниць — Наталя Лупу та Ольга Ляхова, з четвертим та шостим часом, відповідно, — пробилися до півфіналу. Утім найбільші наші сподівання на китайському «мундіалі» пов’язані зі стрибуном у висоту Богданом Бондаренком, якому в Пекіні належить захищати чемпіонський титул. Кваліфікація в цьому виді пройде завтра, а фінал відбудеться в заключний день змагань.