І погляд чіткий, без напруги...

18.08.2015
І погляд чіткий, без напруги...

Перед використанням контактних лінз важливо отримати консультацію лікаря щодо правильного догляду за ними. (з сайта stroqato.com.)

Легкий контакт

Контактні лінзи — один із сучасних методів корекції зору, який дозволяє уникнути хірургічного втручання. За словами лікарів-офтальмологів, ці засоби передбачають більш повноцінну корекцію зору і дозволяють вести активний спосіб життя. Але, на відміну від окулярів, які не мають прямого контакту з очима, а тому позбавляють можливих ризиків подразнення ока чи потрапляння в нього інфекцій, лінзи потребують дбайливого догляду і певних навиків у використанні.

«Перевага контактних лінз не тільки в тому, що вони зручні у використанні, а й ефективно запобігають прогресуванню короткозорості. Майже в 30% випадків короткозорість вдається зупинити на тому рівні, на якому вона була до застосування лінз. В інших випадках вона трохи прогресує, але в меншому темпі, ніж в окулярах, — говорить столичний лікар-офтальмолог Ірина Котвіцька. — Лінзи створюють на оці більш фізіологічну основу для зору: через лінзу око бачить інформацію з нижчою напругою і з меншими спотвореннями, ніж через скло. Оскільки поле зору в лінзах нічим не обмежене, можна добитися більш чіткої корекції. При цьому м’язи ока починають працювати правильно. Відтак активізуються обмінні процеси в оці, і це допомагає зберігати зір».

Лінзи застосовують при далекозорості, короткозорості й астигматизмі, каже лікар. За кордоном цей метод корекції зору, щоправда, більш поширений: там до нього вдаються майже 15% людей, тоді як в Україні — лише 1,5%. За допомогою лінз можна також поміняти тон очей, прикрити певні дефекти на оці: рубець рогівки, неоперабельну катаракту тощо.

«Однак люди роблять велику помилку, замовляючи лінзи через інтернет, бо купувати лікарські засоби без примірки, консультації з лікарем, контролю фахівців не можна, — пояснює фахівець. — Адже це пряма дорога до ускладнень. Як і неправильне харчування і пов’язані з ним порушення в процесі обміну речовин, малорухливий спосіб життя. Тим, хто бажає носити лінзи, краще відмовитися від куріння, обмежити вживання алкоголю. Сигаретний дим накопичується і поступово може віддавати шкідливі речовини оку. Відтак виникає подразнення, почервоніння рогівки, дискомфорт. Також куріння викликає видозміну судин, особливо дрібних. У результаті змінюється чутливість ока та порушуються процеси обміну речовин».

Не «заносити» до почервоніння

Головна вада контактних лінз — прямий контакт із оком. Тож при користуванні ними гігієна має бути на першому місці, застерігає лікар. При недбайливому догляді в око може потрапити інфекція, спричинивши запалення рогівки, і, якщо зволікати з лікуванням, може погіршитися зір.

«Проблеми можуть виникнути лише тоді, коли людина неналежно доглядає за контактними лінзами і невчасно їх замінює, — переконана лікар. — Ідеальний стан лінз визначають за тим, коли їх узагалі не відчуваєш — жодного дискомфорту чи присутності чужорідного тіла. А пацієнти часто значно «переношують» зазначений термін придатності лінз. Скажімо, вони розраховані на один чи три місяці, а носять їх півроку або й рік. А тоді дивуються, чому очі почервоніли, звідки набряки. Навіть лінзи із найбільш тривалим терміном застосування бажано носити не більш як три місяці. Ідеально взагалі використовувати одноразові лінзи: вони найбільш безпечні та ефективні. Шкода, що економічно це наразі не всім доступно».

Чиста сльоза — і жодних алергій...

Бувають випадки, коли очі людини «не приймають» лінзи, каже лікар. Так стається через алергію на засоби з догляду за лінзами або надмірну чутливість ока до різних речовин, які відкладаються на лінзі.

«Комфортне співіснування ока з лінзою великою мірою залежить від складу сльози. Хоча в здоровому організмі не може бути алергії ні на що, — зауважує пані Ірина. — Тому при негативній реакції на лінзи слід наводити лад в організмі, адже він — цілісна система, де все взаємопов’язано. Скажімо, проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту, ендокринної чи гормональної систем, а також щоденне багатогодинне сидіння за комп’ютером і майже повна відсутність фізичного навантаження можуть призводити до того, що сльози або виробляються в недостатній кількості, або швидко випаровуються. В такому випадку радимо змінити спосіб життя або застосувати додаткові засоби догляду за лінзами».

ВАЖЛИВО

Фахівці рекомендують купувати контактні лінзи лише в спеціалізованих центрах, а перед їх використанням — пройти повне обстеження, отримати необхідні консультації лікарів щодо догляду за ними.

 

ВАРТО ЗНАТИ

Якщо користуєтеся контактними лінзами, будьте дуже уважні, обираючи косметичні засоби для обличчя. Існують спеціальні лінії косметики, мила, зволожуючих кремів без олій та ароматизаторів, очисні серветки. Якщо косметика підібрана неправильно, не уникнути подразнення і запалення ока. Основне правило: лінзи слід встановлювати до нанесення косметики, а виймати — перед зняттям макіяжу. Туш для очей — основний потенційний «шкідник» для лінз. Тим, хто має лінзи, офтальмологи радять використовувати водорозчинну туш. Не купуйте косметику для очей без відмітки про те, що вона пройшла спеціальний офтальмологічний контроль.