«Недокараний» убивця

18.08.2015
«Недокараний» убивця

Оскар Пісторіус із Ревою Стінкамп.

Параліймпійський чемпіон із ПАР Оскар Пісторіус, якого у жовтні минулого року суд визнав винним у ненавмисному вбивстві його дівчини Реви Стінкамп, за кілька днів вийде на волю. У в’язниці безногий легкоатлет (обидві кінцівки у нього ампутовані по коліно ще з дитинства) провів лише 10 місяців. Хоча у жовтні 2014-го його засудили до п’ятирічного терміну за ґратами.

За інформацією південноафриканських ЗМІ, спортсмена випустять 21 серпня — за «зразкову поведінку». Швидше за все, надалі він перебуватиме під домашнім арештом у будинку свого дядька Арнольда в Преторії. Тож участі в міжнародних змаганнях не братиме й надалі.

Трагедія, яка поставила хрест на кар’єрі 28-річного паралімпійця, сталася в ніч на 14 лютого 2013 року. Оскар застрелив свою кохану, яка нібито хотіла зробити йому сюрприз на День усіх закоханих і неочікувано з’явилася в його будинку. Постріли було зроблено крізь двері ванної кімнати, в якій перебувала Рева. На суді Пісторіус, ридаючи, запевняв, що прийняв її за грабіжника. Сторона обвинувачення наполягала на тому, що «ненавмисний» убивця має провести в тюрмі щонайменше 10 років, але суддя Токозіле Масіпа скоротила цей термін удвічі.

Та попри умовно-дострокове звільнення, Пісторіус іще може повернутися за ґрати: його справу розглядає Верховний суд Південно-Африканської Республіки, і в листопаді відбудуться повторні слухання. Найбільше покарання, яке може загрожувати спортсмену, — 15 років тюрми.