Не медалями єдиними

18.08.2015
Не медалями єдиними

На чемпіонаті Європи в Самокові нашим боксерам було непросто. (з сайта samokov. boxingchampionships.info.)

Українські боксери вже давненько не завершували чемпіонат Європи з порожніми руками, проте поїздка до болгарського Самокова закінчилася для них саме так: жодному з представників синьо-жовтої збірної не вдалося піднятися на п’єдестал ЧЄ-2015. Щоправда, виправдовуючи скромні результати наших бійців, більшість з яких припинила свої виступи в чвертьфіналі, слід сказати, що у «відрядження» до Болгарії їздила не вся наша команда, а лише половина — загалом, повпреди тих п’яти вагових категорій, де Україна не мала перепусток на жовтневий чемпіонат світу в Досі, на якому розігруватиметься левова частка олімпійських ліцензій в Ріо-2016. Подібні «розклади» — особливості нового регламенту Міжнародної боксерської асоціації, яка серйозно змінила правила відбору на літні Ігри. Тепер, нагадаємо, пробитися на Олімпіаду можна не тільки через класичний чемпіонат світу, а й назбирати ліцензійні бали в Світовій серії боксу та іншому напівпрофесійному проекті АІБА — «Про боксинг».

Останні два турніри дуже швидко облюбували найсильніші представники аматорського дивізіону, відтак на «класичний» чемпіонат Європи Україні довелося відправляти своїх «резервістів». І хоча ветерана збірної — Миколу Буценка — назвати подібним словом важко, перевершити в медальних потугах своїх менш досвідчених колег по команді призерові попередніх континентальних та світових форумів не вдалося.

Утім у Буценка незабаром таки буде шанс реабілітуватися й «задати молодим жару». Не ставши призером ЧЄ-2015, яким автоматично гарантуються перепустки на ЧС, Микола все одно потрапить на майбутній «мундіаль» — як «лакі-лузер».

Аналогічного характеру перепустки на планетарний форум дісталися ще двом українцям, які в чвертьфіналі ЧЄ програли майбутнім його призерам, — Ігорю Сопінському та Валерію Харламову. Зрештою, на ЧС змагатимуться восьмеро вітчизняних боксерів, п’ятеро з яких відібралися до Дохи на I Європейських іграх у Баку. За підсумками ж болгарського єврофоруму кращою боксерською командою стала збірна Росії, представники якої виграли чотири золотi нагороди.

А ТИМ ЧАСОМ...

Український суперважковаговик, перший номер рейтингу IBF, В’ячеслав Глазков у російському Краснодарі здобув дострокову перемогу над 38-річним Кертсоном Мансвеллом із Трінідаду й Тобаго. Свою 21-шу звитягу на профі-ринзі наш співвітчизник оформив технічним нокаутом у четвертому раунді. Після чого заявив, що готовий відібрати чемпіонський пояс IBF у його володаря — Володимира Кличка.

* * *

«Українські отамани» дізналися про своїх суперників у новому сезоні Всесвітньої серії боксу. Цього разу 16 команд розділили не на дві, а чотири групи. Тож суперниками наших боксерів у квартеті А будуть команди з Куби, Алжиру та Китаю.