Інкубатор для геніїв

18.08.2015
Інкубатор для геніїв

Історична споруда стане бізнес-інкубатором.

Ні для кого не секрет, що нині з України в пошуках перспективної роботи від’їжджає чимало IT-фахівців. А ті, в кого немає можливостей виїхати, зазвичай працюють фрілансерами на зарубіжні компанії, зміцнюючи імідж України як держави, де є чимало ІТ–обдарованої молоді; але водночас ці молоді люди не мають для себе жодних соціальних гарантій та й гідної оплати. Такої, яку отримує фахова молодь, скажімо, в тій же Німеччині. Нещодавно у Вінниці пообіцяли взятись за вирішення цієї проблеми, намагаючись створити всі умови для того, аби комп’ютерні генії могли працювати та заробляти в рідному місті.

Спеціальний центр підтримки інновацій та підприємництва розпочне свою роботу у Вінниці вже цієї осені. Його ще називають бізнес-інкубатор або на європейський манер скорочено iHUB. Це буде перша подібна структура в обласному центрі, яка допомагатиме молодим ІТ-підприємцям стартувати зі своїм бізнесом. Для здійснення проекту на початку року було підписано меморандум про співпрацю Вінниці з фундацією «Сід Форум Норвегія» (Seed Forum Norway Foundation) та Міжнародним благодійним фондом «Сід Форум Україна» (Seed Forum Ukraine Foundation).

«Цей проект є некомерційним і являє собою щось середнє між бізнес-інкубатором та інноваційним центром, — розповів куратор проекту Руслан Бурлаченко. — В Україні він уже був реалізований у Києві та Чернігові, і дуже гарно про себе заявив. У Вінниці ж ми плануємо вирішити нагальну проблему: створити для працівників IT-галузі місце збору, де можна буде отримати допомогу у своїй професійній діяльності. Зазначу, що ми не створюватимемо робочі місця, ми створюватимемо умови для реалізації власних проектів інформаційних послуг».

Допомога ця буде полягати у дешевій оренді приміщення, яка буде меншою за оренду звичайного офісу, а також в організації різноманітних тренінгів та майстер-класів.

Допоможуть реалізувати свій потенціал вінницьким «айтішникам» гранти та фінансова підтримка інвесторів. Для цього в іHUB проводять спеціальні заходи. Наприклад, «іHUB-ринг», під час якого юні стартапери протягом 5 хвилин викликають зацікавленість своїми ідеями в інвесторів, а ті, в свою чергу, виділяють гроші на втілення найкращих із них.

Важливим плюсом нової установи стане її міжнародний статус. Адже Центр підтримки інновацій та підприємництва буде працювати всередині міжнародної системи. І, скажімо, кожен резидент вінницького іHUB зможе легко, пред’явивши спеціальну картку, безкоштовно на три дні оселитися в будь-якому іншому іHUB.

Узагалi основною місією іHUB є «вирощування» в умовах інноваційного центру молодих геніїв сфери інформаційних технологій, чиї ідеї будуть працювати на розвиток внутрішнього українського ринку, а отже, і на вітчизняну економіку.

У Вінниці сучасний iHUB буде розташований у будівлі, яка є історичною пам’яткою. Наразі там триває реконструкція, яку планують завершити до кінця вересня.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>