Подушку під ноги, компот — із кураги

29.07.2015
Подушку під ноги, компот — із кураги

Прохолодні ванночки для ніг і контрастний душ допоможуть при набряках. (з сайта devyasil.ru.)

Набряки влітку дошкуляють особливо відчутно. З’являється втома і відчуття важкості в ногах. Ця неприємність пов’язана з тим, що за спекотної погоди пити хочеться більше, і рідина може затримуватися в організмі. Особливо якщо в людини є проблема з нирками, серцево-судинною системою. Проблема також може бути пов’язана з малорухомим способом життя. Тому посильні фізичні вправи — один зi способів зарадити ситуації. Більше рухайтеся — гуляйте на свіжому повітрі (але в спекотну погоду краще влаштовувати моціон зранку або ввечері, коли спека спаде). Корисно також плавати, робити зарядку. Головне — аби був рух.

Можна використовувати натуральні сечогінні засоби. Вивести зайву рідину допоможе настій шипшини: його необхідно пити курсом, по два тижні. Хороший ефект справляє курага і напої з неї, а також чай із брусниці. Спеціальні «ниркові чаї» та інші препарати можна вживати лише за рекомендацією лікаря.

Помічними також є ванночки для ніг. Оскільки найбільше схильні до набряків стопи ніг, занурюйте їх увечері у прохолодну ванночку із додаванням трав (ромашки, календули) або морської солі. Після процедури важливо полежати, піднявши ноги вище голови. Чудовий ефект справляє контрастний душ для ніг. А ще — масаж і розтирання перед сном. Розтирання у місцях набряків добре робити натуральною мочалкою. Це сприяє притоку крові, допомагає вивести надлишок рідини. І спробуйте спати, підклавши під ноги подушечку або валик. Таке положення сприяє кращій циркуляції крові в нижніх кінцівках.