Коли дружина — ревізор

29.07.2015
Коли дружина — ревізор

Скандально відома Олена Тищенко вже навіть встигла провести прес-конференцію в МВС.

Кілька останніх кадрових призначень Кабміну змушують констатувати, що кумівство — майже невиліковна хвороба української влади. Так, на початку липня керівником новоствореного Управління МВС із забезпечення повернення активів, одержаних злочинним шляхом, стала така собі Олена Тищенко, яку в багатьох пубілкаціях роками інакше як аферисткою не називають. Пані Тищенко є колишньою дружиною скандально відомого бізнесмена Сергія Тищенка, приватні структури якого під патронатом нардепа Сергія Пашинського, згідно з журналістськими розслідуванннями кількох вітчизняних ЗМІ, нещодавно тишком-нишком реалізували конфісковані у мільярдера «Сім’ї» Сергія Курченка нафтопродукти. На минулому тижні група «фронтовиків» Пашинського (до якої відносять і главу МВС Арсена Авакова) відзначилася іншим скандальним призначенням: згідно з розпорядженням Кабміну за №727, головою Державної фінансової інспекції стала Лідія Гаврилова. Усе б нічого, але пані Гаврилова є дружиною нещодавно звільненого гендиректора ДП «Укртранснафтопродукт» Володимира Гаврилова, перебування якого на цій посаді також не обійшлося без корупційних скандалів.

В українську міліцію — з російської камери

Отже, про створення в структурі МВС Управління iз забезпечення повернення активів, отриманих злочинним шляхом, ще 8 липня на власній сторінці у «Фейсбуцi» повідомив особисто глава відомства Арсен Аваков. За його словами, нове управління забезпечуватиме співпрацю з правоохоронними органами інших держав iз метою виявлення та «заморожування» активів осіб, щодо яких проводить слідство МВС України, стягуватиме активи на користь держави на підставі рішень українських та іноземних судових органів, здійснюватиме аналітичну підтримку слідства МВС.

Створення такого управління, м’яко кажучи, не привітав екс-глава МВС, керівник фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко, який під час одного з телеефірів сказав наступне: «Аваков не може створювати управління, які не є в компетенції МВС, а повернення активів — це винятково компетенція НБУ і Мін’юсту. Це — юридичне непорозуміння».

Ще більше питань у громадськості виникло до особи керівника нового управліня — Олени Тищенко, яка є не лише колишньою дружиною бізнесмена Сергія Тищенка, а й спільницею скандально відомого бізнесмена з Казахстану Мухтара Аблязова. На думку нардепа Сергія Лещенка, пан Аваков «завжди вирізнявся дивною кадровою політикою», але після призначення пані Тищенко кадрова політика міністра «сягнула абсурду».

«Якщо переповідати в деталях, хто така Тищенко, це буде готовий сценарій для фільму. Спочатку вона, юридично супроводжуючи схеми Мухтара Аблязова, була спільником «казахського Лазаренка», оголошеного в розшук Казахстаном, Росією та Україною за звинуваченнями в крадіжці мільярдів доларів. Правоохоронців до Аблязова привела... також Тищенко, яка не помітила слід приватних детективів, коли поспішала на побачення до казахського мільйонера на секретну віллу у Франції, — детально вказує пан Лещенко у власному блозі на сайті видання «Українська правда». — Згодом сама Тищенко була арештована у Москві, але, визнавши свою провину та здавши Аблязова, вийшла на волю. Усе це детально викладено в рішеннях британського суду та публікаціях провідних західних видань — аж до фотографій детективів, які вели за нею спостереження. За всіма ознаками, з такою репутацією Тищенко сама мала би постати перед правосуддям — але аж ніяк не займатися питаннями повернення активів».

Нардеп також вказує на інший факт з біографії пані Тищенко: за даними глави МВС Авакова, вона кілька років «не покладаючи рук, працювала на благо вітчизни в Комітеті Верховної Ради з питань боротьби із корупцією» старшим консультантом. Йдеться про період з 16 березня 2005 року по 22 квітня 2014 року. Але, як з’ясував депутат Лещенко, «Тищенко працювала в комітеті лише на папері — з дев’яти років реально вона була задіяна на державній службі менше двох». В інший час вона проживала у Лондоні, де спочатку навчалася, а потім працювала юристом у бізнес-корпорації Аблязова, перебувала в декретній відпустці тощо.

«Ця інформація однозначно підтверджує те, що Тищенко, перебуваючи на держслужбі в Україні, працювала в бізнес-імперії Аблязова за межами України. Це пряме порушення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», — вказує Сергій Лещенко. — Усі викладені факти я направив до Генпрокуратури та Арсену Авакову. Чи прозріє нарешті міністр внутрішніх справ — чи далі буде закривати очі на відверте порушення закону, поглиблюючи свою кадрову кризу?».

На це скандальне кадрове призначення Авакова звернули увагу і громадські активісти. На думку голови громадської організації «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, до непублічних даних Державної служби фінансового моніторингу через керівника управління МВС Олену Тищенко тепер мають доступ її екс-чоловік Сергій Тищенко і його бізнес-партнер, депутат від «Народного фронту» Сергій Пашинський, яким закидають причетність до викрадення і продажу арештованих нафтопродуктів Курченка. Також пан Шабунін побоюється, що через це Держслужбу фінмоніторингу можуть узагалі відключити від глобальної системи моніторингу.

У свою чергу одна з керівників «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк на своїй сторінці у «Фейсбуцi» вказала, що не найгіршим є той факт, що Сергій Тищенко, депутати від «Народного фронту» Сергій Пашинський та Микола Мартиненко тепер отримають доступ до секретних матеріалів української фінансової розвідки. Мовляв, це півбіди.

«Найстрашніше буде, якщо матеріали Фінрозвідки України професіонал iз «відмивання грошей» пані Тищенко здасть і Росії, зі слідством якої вона підписала угоду про співпрацю, що було умовою її звільнення з тюрми, в недалекому 2013 році. І не вірю я, що угода зі слідством Росії обходиться дешево», — зазначає пані Каленюк.

«Чоловіче, в тебе порушень не виявлено!»

Щодо іншого кадрового призначення уряду, коли головою Державної фінансової інспекції стала Лідія Гаврилова, то днями увагу на ньому акцентувала журналістка Севгіль Мусаєва-Боровик, яка інакше як непотизмом української влади його не називає.

«Виявляється, що це дружина того самого Гаврилова, директора підприємства «Укртранснафтопродукт», яке продавало нафтопродукти Курченка. Не могла у це повірити, але це правда. Якщо я не помиляюся, саме Держфінінспекція має проводити перевірку цього держпідприємства. Цікаво почути, які професійні якості допомогли пані Гавриловій обійняти цю посаду. До речі, на цій посаді вона змінила скандального Гордієнка», — пише у власному блозі на сайті «Оглядач» пані Мусаєва-Боровик.

Нагадаємо, що місяць тому міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин доручив провести конкурсний відбір на заміщення вакантної посади гендиректора «Укртранснафтопродукту» (пан Гаврилов очолював це підприємство з червня 2014 року).

ЗМІ неодноразово вказували, що саме за сприяння колишнього керівництва цього держпідприємства більша частина нафтопродуктів Курченка була продана за сумнівними схемами підприємствам бізнесмена Тищенка, в результаті чого держбюджет не дорахувався щонайменше 250 млн. грн. Перевірити прозорість цих угод має Держфінінспекція. Але виходить, що її керівник — пані Гаврилова — перевірятиме діяльність власного чоловіка! Попередній керівник ДФІ Гордієнко звинувачував керівництво уряду у зловживаннях на суму понад 7,5 млрд. грн.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>