Перлина кіноіндустрії

14.07.2015
Перлина кіноіндустрії

На Потьомкінських сходах показали фільм Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом» у супроводі оркестру. (надане прес-службою ОМКФ.)

У п’ятницю, 10 липня, в будівлі театру музичної комедії ім. М. Водяного стартував Одеський міжнародний кінофестиваль. Театр є головним фестивальним майданчиком, тут пройдуть головні покази кінофестивалю. Церемонію провели телеведучі Олег Панюта та Ольга Бутко, вона розпочалася цитуванням поширених висловів про кіно найвідоміших режисерів та акторів.

«Проводити фестиваль нам рік від року стає простіше і складніше одночасно. Простіше, тому що високе реноме фестивалю починає працювати на нас, а складніше — тому що країна переживає воєнну, економічну і культурну кризу. Але у нас немає сумнівів: культурні події такого масштабу, як ОМКФ, повинні бути, і не може бути ніяких виправдань для нехтування культурним сектором. Тому що держава, яка не підтримує культури, так само приречена, як і держава, яка не розвиває своєї економіки», — розповіла президентка Одеського міжнародного кінофестивалю Вікторія Тігіпко.

На червоній доріжці одесити і гості міста могли традиційно побачити багатьох знаменитостей, та найбільша увага була прикута до нинішнього губернатора Одеської області Михаїла Саакашвілі. Він на церемонії відкриття був із дружиною і сином. Промову очільника області зал зустрів оваціями, особливо активно глядачі реагували на його жарти. «У цьому місті я дійсно себе почуваю, ніби-то завжди тут жив і народився. Воно просочено історією. У людей тут є величезне почуття власної гідності, це величезна мотивація, щоб розвиватися. Це місто наповнене міфами, історією та дивовижною культурою. На тлі загальної зневіри, бездоріжжя, корупції та іншого в людей є надзвичайне почуття гордості та гідності, вони мислять у категоріях культури. Одеса — коктейль дивного потенціалу, це місто-свято, і сьогодні в це місто прийшло свято кіно. Звичайно, ми знаємо, що кіно винайшли в Одесі», — сказав Михаїл Саакашвілі.

Більш стримано зустрічала публіка міністра культури В’ячеслава Кириленка. Міністр наголосив на важливості для українців позитивних емоцій і якісного українського кіно. «Людям потрібна правда, потрібні хороші емоції. Це може дати сучасне якісне українське кіно, і такі фільми ви побачите в програмі Одеського кінофестивалю», — резюмував він.

На церемонії відкриття ОМКФ британському кінокомпозитору Майклу Найману, чий саундтрек до фільму «Піаніно» розійшовся тиражем у 3 мільйони копій, вручили фестивальну нагороду за внесок до кіномистецтва «Золотий Дюк». У короткому виступі Найман сказав, що вперше приїхав до Одеси і зачарований містом. Також він виконав для глядачів кінофестивалю один зі своїх творів.

Стартували покази кіно на фестивалі із сюрреалістичної комедії французького режисера Квентіна Дюп’є «Реальність». Це — п’ята повнометражна картина французького режисера Квентіна Дюп’є, номінована на приз Венеціанського кінофестивалю. Уперше стрічка була представлена у програмі «Горизонти» 71-го Венеціанського кінофестивалю. Увечері на Ланжеронівському узвозі також був спецпоказ фільму «Громадянин Кейн» американського класика Орсона Уеллса.

Наступного дня, 11 липня, одеситам та гостям фестивалю на Потьомкінських сходах показали фільм 1929-го року українського режисера Дзиґи Вертова «Людина з кіноапаратом». Це — німа чорно-біла документальна стрічка, яка розповідає про життя міста кінця 20-х — початку 30-х років минулого століття. Фільм ішов у супроводі оркестру на чолі з композитором Майклом Найманом. На показ зібралося близько 15 тисяч глядачів.

«Ми вперше за шість років показуємо тут український фільм», — розповів зі сцени внизу Потьомкінських сходів програмний консультант Одеського кінофестивалю Алік Шпилюк. «Минулого року англійський фільм показували під акомпанемент українського оркестру, цього року все навпаки, — наголосив посол Великобританії в Україні Саймон Сміт. — Це унікальне кіно зрозуміле кожному. Воно не має меж і часових рамок. Фільми Вертова й досі не перестають надихати художників у всьому світі».

Одеський міжнародний кінофестиваль триватиме до 18 липня. Цього року організатори сподіваються побити рекорд кількості відвідувачів минулорічного фестивалю, а це — близько 100 тисяч людей.