Бігом — за здоров’ям!

09.07.2015
Бігом — за здоров’ям!

Підготувалися і — «на старт». (з сайта ipress.ua.)

Дедалі більше людей починають сповідувати здоровий спосіб життя — і ця оптимістична тенденція тішить як лікарів, так і тих, хто активно пропагує заняття спортом. Регулярний активний рух, фізичні вправи не тільки допомагають побороти зайву вагу, а й довго залишатися у добрій фізичній формі.

Один із найдоступніших, здавалося б, способів долучитися до «моди на фізичну активність» — ранкові пробіжки. Однак цей вид спорту потребує певної підготовки і вимагає застережень: усе не так просто, як здається на перший погляд. Фахівці з фітнесу називають кілька правил, які варто враховувати «ранковим бігунам».

— Ранкові пробіжки на свіжому повітрі справді тонізують організм, спонукають усі органи і системи працювати «як годинник», — каже Катерина Савічева, майстер із фітнесу. — Але починати їх слід із розминки — як і будь-яке інше тренування. Розпочніть з інтенсивної ходьби, стрибків на місці, присідань. Важливу роль відіграє техніка бігу. Здійснювати пробіжки необхідно у спеціальному взутті: кросівки сприяють правильному рухові — «перекочуванню» ваги тіла з п’ятки на носок. Ноги слід тримати напівзігнутими, тулуб — прямим, максимально розслабити плечі, шию, щелепи, руки, ноги.

А ще дуже важлива, за словами фахівця, техніка дихання. Правильні «вдихання-видихання» — неодмінна умова у будь-якому спорті. Отже, під час бігу рекомендують вдихати носом, видихати через рот, дихати розмірено і максимально повно. Якщо відчуєте, що дихання збивається, — збавляйте темп.

Завершувати пробіжку слід так само, як і починати, — поступово. «Зменшуйте темп поволі, дайте можливість організму перелаштуватися, — застерігає пані Катерина. — Дотримання цих правил зробить ранкові пробіжки кориснішими. Витрачаючи менше зайвих зусиль під час занять, ви зможете відчути приємну бадьорість, а не шалену втому, яка відбиває охоту продовжувати заняття».

Оскільки такі пробіжки відбуваються до сніданку, то за півгодини до походу на стадіон варто випити склянку води — звичайної або з соком лимону. Якщо маєте певні застереження щодо здоров’я, то, перш ніж виходити на бігову доріжку, доцільно обговорити це з лікарем.