Дух молодого бійця

09.07.2015
Дух молодого бійця

Схоже, Ольга Савчук задоволена своїм виступом у міксті на Уїмблдоні. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Якщо в чоловічій сітці на турнірах «Великого шолома» сенсації трапляються доволі рідко й на фінішну пряму змагань виходять практично всі найсильніші рейтингові гравці, то жіночі «одинаки» на «Гранд шлемах» останнім часом відкривають тенісній спільноті все нові й нові імена. На нещодавньому «Ролан Гарросі» про своє існування світові голосно заявила швейцарка угорського походження Тімеа Бачинськи, яка в Парижі дісталася півфіналу, де поступилася майбутній переможниці Серені Уїльямс.

Непогано зіграла 26-річна представниця Швейцарії й на Уїмблдоні-2015, де, маючи 15-й номер посіву, дійшла до чвертьфінальної стадії змагань. Власне рейтинговий номер опонентки давав Тімеа сподівання на «топ-4» турніру, однак 20-та ракетка першості — іспанка Гарбіньє Мугуруса — доволі легко «розібралася» з більш віковою та досвідченішою суперницею — 7:5, 6:3.

Слід відзначити, що досягнення 21-річної Мугуруси — успіх історичного масштабу, адже уродженка Каракаса (звідти родом мати спортсменки) стала першою за 18 років представницею Іспанії, котра зіграє в півфіналі Уїмблдону.

Інша справа — рейтинг-фаворит змагань Серена Уїльямс увосьме за кар’єру зіграє в 1/2 фіналу трав’яного «шлема». Її чвертьфінальний поєдинок проти екс-першої ракетки планети — білоруски Вікторії Азеренко вийшов непростим та нервовим. Націлившись у нинішньому сезоні на виграш «Великого шолома», Уїльямс-молодша в кожному поєдинку змушена нести подвійний тягар відповідальності. Здається, в моменти серйозної напруги Серена бореться не стільки iз суперницями, як зі своїми внутрішніми емоціями, взяти під контроль які їй вдається не зразу. Ось і в матчі проти Азаренко найсильніша тенісистка планети заспокоїлась, лише коли програла перший сет — 3:6, 6:2, 6:3.

Примітно, що в півфіналі Серені протистоятиме не менш емоційна, ніж сама «чорна перлина», тенісистка. Сльози й крики Марії Шарапової добре відомі тенісному бомонду. Утім головне — нинішня форма росіянки (4-й номер посіву), яка виглядає доволі серйозно. У чвертьфіналі Маша переграла американку Коко Вандевеге — 6:3, 6:7 (3:7), 6:2. Хоча в історії її стосункiв з Уїльямс-молодшою — перевага на боці представниці США. «Російська сирена» не може перемогти американську Серену вже більше десяти років.

А от у грі Агнешки Радванської з Польщі, здається, сталося просвітлення. За останні півроку вона відчутно понизилася у світовому рейтингу — колись друга ракетка планети, вона опинилася наприкінці другого десятка. Утім завдяки виходу до півфіналу Уїмблдону (перемога в 1/4 фіналу над Медісон Кіз (США) — 7:6 (7:3), 3:6, 6:3) полька з наступного тижня повернеться до «топ-10» WTA.

Щодо здобутків українських дівчат на цьогорічному Уїмблдоні, то кращими з них стали Людмила Киченок та Ольга Савчук, які в змаганнях пар та міксті відповідно дійшли до третього колу змагань. Останньою передмістя Лондона залишила Савчук, яка позавчора в дуеті з австрійцем Марахом поступилася угорсько-австрійській парі Бабош/Пейя, посіяній під п’ятим номером, — 3:6, 6:7.