НОВИНИ ПЛЮС

17.06.2015

Польща: Сікорського на чолі Сейму замінить жінка

Правління правлячої у Польщі партії «Громадянська платформа» на своєму засіданні 15 червня затвердило кандидатуру Малгожати Кідави-Блонської, яка нині обіймає посаду речниці уряду, на пост маршалка Сейму. Пані Малгожата має замінити в керівному кріслі парламенту Радослава Сікорського, який днями подав у відставку після «касетного скандалу», пов’язаного з прослуховуванням розмов польських політиків.

Призначення нового маршалка Сейму має відбутися на засіданні Нижньої палати парламенту (де «Громадянська платформа» має більшість) 23—25 червня.

У Європарламенті з’явиться ще одна група «друзів Путіна»

Французька ультраправа партія «Національний фронт» стверджує, що отримала достатньо підтримки для того, щоб створити свою групу в Європарламенті. Як повідомляє «Європейська правда», за словами лідера «НФ» Марін Ле Пен, новостворена група матиме назву «Європа націй і свобод». Завдяки створенню власної групи «Національний фронт» отримає більше часу для виступів під час пленарних засідань і більше персоналу. Крім того, партії буде легше отримати місця в парламентських комітетах, доступ до яких контролюють депутатські групи.

Наразі «Нацфронт» має 23 місця в Європарламенті, тоді як для створення групи потрібно 25 депутатів. Однак найбільшою перешкодою була необхідність присутності в групі представників іще семи націй. У Ле Пен не стали уточнювати, представники яких націй увійдуть до групи, але видання Politico з посиланням на парламентські джерела зазначає, що група складатиметься з 36 представників різних партій, зокрема UKIP (Партія незалежності Великої Британії), угорського ультраправого «Йоббіка» та правих партій Нідерландів, Австрії, Італії й Бельгії. Крім того, раніше «НФ» вів переговори з польськими ультраправими.

Екс-президента Єгипту засудили до страти

Суд у Єгипті вчора оголосив свій вердикт: засудити екс-президента країни Мухаммеда Мурсі до страти за планування втечі з в’язниці 2011 року, повідомляє телеканал «Аль-Арабія». Втечу з в’язниці «Ваді-Натрун» тоді ще майбутній глава держави здійснив під час народного повстання проти тодішнього президента Хосні Мубарака в рамках «Арабської весни». Самого Мурсі, обраного на перших за багато років незалежних і прозорих загальнодержавних виборах після повалення Мубарака, скинули з поста президента Єгипту під час військового перевороту в липні 2013 року. Пізніше він був заарештований за звинуваченням у розгоні акцій протесту своїх супротивників, під час якого загинули люди. Екс-президент спростовує всі висунуті йому звинувачення, а його прихильники називають це кримінальне переслідування політично вмотивованим.

Раніше єгипетський кримінальний суд засудив Мурсі до довічного ув’язнення (що відповідає 25 рокам в’язниці) за шпигунство на користь іноземної держави. Йшлося про співпрацю Мурсі та його соратників із палестинським угрупованням ХАМАС і ліванським шиїтським угрупованням «Хезболла» з метою організації терактів на території Єгипту. У цій же справі суд підтвердив смертні вироки лідерам нині забороненого в Єгипті руху «Брати-мусульмани» — головному фінансисту ісламістів Хейрату аш-Шатеру і духовному лідерові руху Мухаммеду Бадіа. До найвищої міри покарання засуджено ще 13 лідерів «Братів». Оскільки майже всі вони перебувають «у бігах», вирок винесено заочно.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>