Війна знімає заборони

04.06.2015

Дізнатися про те, як вплинули журналісти на хід війни на Донбасі, а також, як відрізнити пропаганду від правдивої інформації, медійники з усієї України змогли на найвпливовішій медiа-події цього року, яка відбулася у Львові.

На п’ятий всеукраїнський медiа-форум, який традиційно пройшов на майданчиках стадіону «Арена-Львів», цього року з’їхалося понад 700 журналістів, а також близько ста спікерів iз десяти країн світу. Одну з найбільш цікавих лекцій прочитав російський прозаїк Аркадій Бабченко, який переконаний, що Україні знадобиться не менше п’яти років для того, щоб відновитися вже після закінчення війни на Донбасі.

«Війна знімає заборони. Там відриває не тільки руки і ноги, там відриває душу, — каже прозаїк Аркадій Бабченко. — Виявляється, що можна вбивати людей. Якщо це можна, то все інше теж. Це перевертає весь світ із ніг на голову. Ти розумієш, що можеш валятися шматком обгорілої плоті на узбіччі. Журналістам треба намагатися писати про війну так, щоб не підставити людей. Адже кожне необережне слово може коштувати комусь життя».

Ще однією не менш цікавою темою для обговорення став вільний доступ до iнтернету для всіх людей і те, як це вплинуло на наше життя в цілому. На думку американсько-британської журналістки Енн Аппельбаум, уже зрозуміло, що із зони вільного спілкування iнтернет швидко перетворився на майданчик для маніпуляції свідомістю великих груп людей. Інформаційні вкидання, які за своїм змістом нічим не відрізняються від інших інформаційних повідомлень, люди не сприймають як пропаганду, проте саме цей факт часто стає вирішальним у боротьбі за підтримку людей.

Більшість присутніх на медiа-форумі у Львові зійшлася на думці, що Росія — це країна-агресор, а той конфлікт, що відбувається на Донбасі — не можна назвати громадянською війною саме через очевидність вторгнення військ Росії на територію України. Проте зараз практично для всіх залишається загадкою, як розгортатимуться події на сході України далі та чим закінчиться цей розкол свідомості у нашому суспільстві.

Однак, незважаючи на різні точки зору і теми для дискусій, запропоновані спікерами зi США, Білорусі, Великобританії, Німеччини, Швеції, Росії, Данії та Польщі, всі учасники Львівського медiа-форуму прийшли до єдиної думки, що Україна поступово стає більш вільною і демократичною країною, ніж це було раніше. А свідомість людей змінюється у бік Європи і світових цінностей. Саме такі тенденції формують основну стратегію українських засобів масової інформації, яка стала більш об’єктивною та близькою для сприйняття суспiльством.