Зарядка з Олегом Лісогором

03.06.2015
Зарядка з Олегом Лісогором

Ранкова зарядка з відомим спортсменом. (автора.)

«Молодці, що прийшли. Вітаю всіх!» — каже Олег і просить охочих «підтягуватися» на майданчик біля фонтана. Час робити зарядку. Щосуботи жителі Броварів зустрічаються в парку Перемоги для спільних ранкових фізичних вправ просто неба. Це стає доброю традицією — символічні розминки, присідання, стрибки і повороти ліворуч-праворуч у компанії з відомим спортсменом. Обмежень — жодних: ні вік, ні стать, ні кількість надмірних кілограмів не можуть стати на заваді, якщо бажаєш бути здоровим. «А тепер — нахили вперед, намагаємося дістати руками землі!» — дає команду Олег, і кожен ретельно повторює рухи за ведучим. Стараються всі — від бабусь-кульбабок до малечі, яка щойно сп’ялася на ноги. Ще б пак — не хочеться відставати від знаменитого земляка. 36-річний Олег Лісогор — чемпіон світу і Європи з плавання — родом із цього затишного містечка біля Києва. І хоча спортивну кар’єру броварчанин Лісогор завершив, проте спорту не залишив.

«Ці ранкові зарядки — моя ідея, — розповів мені Олег. — Виникла вона ще взимку, але розпочали займатися навесні — щойно погода дозволила. Звернувся до керівництва міста, у відділ спорту: мовляв, так і так, хочу залучити якомога більше броварчан до спорту, здорового способу життя. Міське керівництво ніби й «за», але бюрократія… Це велика проблема в державі: щоб зрушити будь-яку справу з місця, мусиш здолати потужний чиновницький бар’єр. Тому паралельно закинув ідею своїм друзям-бізнесменам, які охоче відгукнулися. Що потрібно? Музика і мікрофон — для супроводу, питна вода — вгамувати спрагу після заняття, і — бажання. Таким чином, щосуботи збираємося тут, популяризуємо спорт. Після перших занять запрошував усіх бажаючих до басейну — водні процедури дуже корисні після фізичної розминки».

Олег має на увазі басейн 9-ї школи, в якій сам навчався. Спільними зусиллями, з допомогою міста, басейн вдалося повернути до життя, хоча проблеми залишаються: попереднє керівництво занедбало справу. «Я дуже радий, що нині басейн — як оздоровчий центр — працює на благо міста і діток, — каже Лісогор. — Учні 9-ї школи проводять тут уроки фізкультури. Організували також додаткові групи для тих, хто бажає навчитися плавати. Адже кожного року ми чуємо сумну статистику — скільки померло від зловживання алкоголем, від нещасних випадків, зокрема у водоймах. Навчити дитину триматися на воді — наше завдання. Ми цим займаємося, і досить успішно. Якщо раніше багато дітлахів просто трималися за бортики і розгублено роззиралися навколо круглими очима, то тепер спокійно пропливають 3-4 доріжки без зупинки і моєї допомоги».

Запитую, чи сам він дотримується здорового способу життя. «Як чоботар без чобіт, — розводить руками Лісогор. — Ніколи не думав, що я, директор оздоровчого центру, не матиму можливості поплавати щодня. Прикро, але це так. Однак тричі на тиждень для підтримання форми і тонусу ходжу в басейн. І ранкова зарядка — обов’язкова. Вона в мене, правда, більш жорстка, ніж ця, яку ми щойно разом робили».

Наостанок питаю, чи «дружить» зi здоровим харчуванням. «Ну… Якщо раціон холостяка можна назвати здоровим, то так — «дружу», — сміється Олег. — Принаймні чесно намагаюся не класти на тарілку різну штучну, неживу їжу».

Бровари, до речі, місто досить спортивне. З-поміж українських райцентрів воно, напевне, єдине має таку різноманітну інфраструктуру для занять спортом: критий легкоатлетичний манеж, стадіон «Спартак» зі зручним покриттям бігових доріжок, 50-метровий басейн «Купава», де тренуються майстри спорту, Льодова арена, де проводять свої домашні поєдинки хокеїсти київського «Сокола». Крім того, потужний аквапарк та басейни, що функціонують при багатьох школах. А Вище училище спортивної культури відоме всій Україні. Серед його випускників: Олег Лісогор, Сергій Дзиндзирук, Віталій і Володимир Клички, Юрій Нужненко. У Броварах проживають відомий штовхач ядра Олександр Багач і багаторазова призерка паралімпійських ігор з плавання Олена Акопян. Словом, є на кого рівнятися. Броварчани, до речі, так і роблять. Кожного ранку на бігових доріжках стадіону компанію мені складає щораз більше людей. Приємно.