«Здав» чи просто піар

29.04.2015

Новина про те, що Олександр Алієв — знаний екс-футболіст «Динамо» та збірної України, котрий минулого року грав за російський «Анжи», планує виступати за аматорський клуб зі Львівщини — «Рух» (Винники), — стала в Україні справжньою інформ-блискавкою. Певний час 30-річний футболіст спростовував цю інформацію. Проте, коли Сашко зіграв свій дебютний поєдинок за «рухівців», які змагаються в чемпіонаті країни серед аматорів, приховати подібну «бомбу» було вже неможливо. Зрозуміло, що значна частина української футбольної спільноти не могла второпати, чому вчорашній професіонал, якого навряд чи можна назвати футбольним «пенсіонером», вирішив податися в аматори.

Одні припустили, що, на відміну від свого товариша-баламута Мілевського, який після бурхливої молодості став на шлях виправлення, Алієв «здувся» й вирішив зав’язати з великою грою. Інші в подібному рішенні Олександра побачили ознаки занепаду професіонального футболу в Україні, оскільки єдиним, хто спромігся запропонувати зірковому футболістові пристойний гонорар, виявився аматорський клуб, який, до слова, має потужну підтримку з боку вітчизняного бізнесмена Григорія Козловського. Утім не виключено, що історія з переходом Алієва до «Руху» — банальний піар-хід команди зі Львівщини, яка, до слова, в минулому році стала чемпіоном країни серед аматорів і, не виключено, що в разі проведення реформ в українському футболі вже найближчим часом розпрощається з аматорським статусом. Сам же Алієв міг обрати «Рух» тільки для підтримки своєї форми, аби підійти до старту нового сезону у всеозброєнні.

«Думаю, що амбіції Алієва нікуди не поділися і він, як і раніше, хоче грати у одному з відомих клубів. Вочевидь під час зимової паузи (коли він залишив «Анжі») йому не вдалося знайти новий клуб, а виступаючи за «Рух», у такий спосіб він просто готується до нового сезону», — у коментарі «УМ» висловив припущення віце-президент ФФУ Ярослав Грисьо, котрий в останні роки на Львівщині обіймав посаду голови футбольної федерації, тож, вочевидь, добре орієнтується в ситуації, що склалася навколо знаного гравця.

А щодо Професіональної футбольної ліги, то, як каже Ярослав Антонович, там і справді не все гаразд. Тому такі команди, як «Рух», що вже давно переросли аматорський рівень, i не поспішають у «профі». «Не так давно ми пишалися, що в Україні найбільша кількість професіональних клубів, але про що розмовляти, якщо за останні роки у нас зникло більше 100 таких колективів?» — наголошує знаний футбольний функціонер. За словами пана Ярослава, реформа другої ліги є життєво необхідною, адже мати в цьому дивізіоні лише десять команд — «просто смішно». «Балотуючись на посаду президента ФФУ, у своїй програмі я пропонував надати другій лізі статус напівпрофесіональної, зменшити на команди тягар фінансової відповідальності й розподілити їх за регіональним принципом», — каже Грисьо.

Наразі ж доводиться констатувати, що ПФЛ виглядає абсолютно непривабливим проектом, у якому, до слова, не знайшлося місця не останньому в українському футболі 30-річному Івану Кривошеєнку, добре відомому своїми виступами за «Іллічівець», донецький «Металург» та «Ворсклу». А клубом, що гостинно відчинив двері для знаного півзахисника, став «Колос» із Королівки, котрий виступає в чемпіонаті Київської області.