НОВИНИ-ПЛЮС

16.04.2015

Газовий баланс: мінус 10 мільярдів

Кабінет Міністрів має намір затвердити баланс природного газу на 2015 рік у загальному обсязі 40 млрд. куб. м. Про це на засіданні уряду в середу сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Ми сьогодні будемо затверджувати баланс газу на 2015 рік... За два роки ми фактично скорочуємо споживання газу на 10 млрд. куб. м. Тобто баланс газу, який пропонується... загальний обсяг споживання буде 40 млрд. куб. м», — сказав він. За словами Прем’єра, скорочення споживання обумовлено зниженням промислового виробництва в результаті російської військової агресії на сході України і загальним скороченням споживання газу по всій країні, в результаті заходів з енергоефективності та енергозбереження. Яценюк додав, що в 2014 році Україна заощадила 3,4 млрд. доларів, недоплативши російському газовому монополісту компанії «Газпром» ту суму, яку російська сторона планувала отримати згідно з контрактом 2009 року.

Пальне із надійних джерел

Одна з найбільших у світі нафтогазових компаній британо-нідерландська Royal Dutch Shell з квітня цього року почала поставки природного газу в Україну в реверсному напрямi. Весь газ надходить в Україну через Словаччину. У квітні «Shell» поставить мінімум 120-130 млн куб. м. Вартість газу становить близько 253 доларів за тис. кубометрів.

Інформацію підтвердив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. «Сьогодні основні постачальники (природного газу в Україну) — такі компанії як Statoil (Норвегія), Royal Dutch Shell, RWE, E.ON (обидві — Німеччина), Gaz de France (Франція)», — сказав він, додавши, що нинішня схема постачання енергоносіїв до України є енергетично незалежною