Мало спав, і все хотів зробити...

31.03.2015
Мало спав, і все хотів зробити...

Відчуття постійної втоми — частий супутник трудоголіків. (з сайта www.metronews.ru.)

Відчуття постійної втоми турбує нині багатьох. І причин тому може бути кілька. Позбутися їх непросто. Однак якщо вам це вдасться, ви відчуєте справжній прилив сил і енергії.

Отже, на думку лікарів, головними призвідниками постійної втоми є:

* Брак сну. За рекомендацією фахівців, аби людина могла відновити сили, тривалість нічного відпочинку має бути в межах 7-8 годин. Однак багато сучасних людей сплять 5-6 годин на добу. Цього недостатньо.

* Нестача фізичної активності. Багатьом така причина може видатися дивною. Адже, за логікою, фізичні вправи потребують витрат енергії. Проте насправді регулярні помірні фізичні вправи піднімають тонус і підвищують енергетику, а коли їх недостатньо — виникає підвищена втома.

* Мала кількість води в раціоні. Це малопомітна, але вагома причина втоми. Лікарі стверджують, що в день необхідно випивати 1,5—2 літра води. І навіть втрата 2 відсотків рідини в організмі спричиняє брак енергії і втомлюваність.

* Недостатня кількість вітамінів і мікроелементів. Дієтологи радять вживати більше овочів і фруктів, які є джерелом необхідних вітамінів і клітковини.

* Перфекціонізм — прагнення досконалості, що змушує людину працювати невпинно, надмірно, й організм за якийсь час просто благатиме про відпочинок.

* Тривожність через дрібниці. Якщо ви схильні брати все близько до серця, то рівень вашої енергетики ніколи не буде високим, кажуть психологи.

* Відмова від сніданку. Дієтологи нагадують: снідати необхідно, оскільки ранковий прийом їжі заряджає нас енергією на весь день. Майте на увазі, що чашка чаю або кави — це не замінник сніданку.

* Неправильне харчування. Вживання шкідливих продуктів суттєво знижує енергетичні запаси організму, підвищує відчуття втоми і небажання діяти.

* Хаос на робочому місці. Якщо на вашому робочому столі, а також на комп’ютері безлад, то і ваша втома буде постійною.

* Відсутність відпустки. Відпочинок від роботи необхідний навіть людям із дуже високою працездатністю, і справа навіть не в фізичній, а в моральній втомі і відчутті спустошення.

* Брак сонячного світла. Взимку організму не вистачає природного освітлення, тож до весни накопичується критичний брак сонця. Тому лікарі радять використовувати для прогулянок якомога більше сонячних днів. Сонячне проміння активізує діяльність гіпофізу, який виробляє «гормон щастя». Відтак покращується робота нервової і серцево-судинної систем, а втома відходить на задній план.