До ЄС — поки що за «перепустками»

25.03.2015

Безвізового режиму з Євросоюзом Україна цього року не отримає. Власне, людям обізнаним це було зрозуміло й раніше, адже рішення про його надання ЄС планував ухвалити на саміті «Східного партнерства» в Ризі, проведення якого заплановане на 21-22 травня. Але якби так і сталося, то розраховувати на поїздки до країн Європейського Союзу без віз українці могли б уже з 1 січня 2016 року — з огляду на механізми євробюрократії, за якими від формального візового рішення до його конкретного втілення в життя повинно минути приблизно півроку.

Тепер же з’ясувалося, що й цей термін був надто райдужним.

Днями Радіо Польща оприлюднило проект декларації Ризького саміту, в якому нічого не йдеться про конкретні строки реалізації безвізового режиму ЄС з Україною та Грузією. (Додамо, що в документі немає слів і про європейську перспективу наших держав та Молдови — лише про їх європейський вибір. Хоча питання європейської перспективи, тобто фіксації можливості членства в Євросоюзі на офіційному рівні, завжди було принциповим для переговорників від України).

Щодо безвізового режиму, в проекті декларації зазначається: прогрес залежить від проведених реформ.

До травня в цей проект іще можуть бути внесені поправки, але, схоже, скасування віз це точно не стосується. Учора голова представництва Єврокомісії в Україні Ян Томбінський підтвердив, що позитивного рішення з цього питання на саміті «Східного партнерства» в Ризі Києву чекати не варто. «Цього рішення не буде, бо немає часу для того, щоб воно було ухвалене», — цитує Томбінського «Інтерфакс-Україна».

Посол ЄС нагадав, що в Україні зараз працює місія європейських інституцій, яка аналізує, як наша держава виконує зобов’язання, аби безвізовий режим із країнами Євросоюзу став реальністю. І хоча біометричні паспорти, які є однією з важливих умов надання безвізового режиму, в Україні почали видавати з січня, деякі інші пункти зобов’язань Київ таки не виконує.

Водночас, як запевнив Томбінський, ЄС не відмовляється від мети запровадження безвізового режиму з Україною. Але «для вирішення всіх технічних питань необхідний час».

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк неодноразово заявляли, що очікують від ЄС рішення про надання безвізового режиму для громадян України на Ризькому саміті «Східного партнерства» в травні, що дозволить до кінця поточного року ввести його в дію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>