Будинок з «мізками»

04.03.2015
Будинок з «мізками»

Інженер Володимир Ващук біля стенду, який пояснює, як працює «розумний» будинок.

На тлі нещодавніх заяв нашої влади щодо підвищення вартості енергоносіїв та комунальних послуг українці почали шукати нові способи зекономити. А от приватний підприємець зі Львова Олександр Лазарєв ще в 2004 році повністю переобладнав двоповерховий будинок-офіс у «розумний дім», що дозволило йому повністю відмовитися від газу й суттєво заощаджувати.

Навіть табличка-вказівник працює від сонця

«Ще тоді було зрозуміло, що Росія шантажуватиме нас газом, — каже Олександр Лазарєв. — Тож я його зовсім позбувся. Все в будинку працює від електрики. А на випадок відімкнення світла ми встановили сонячні батареї. Вони заряджають акумулятори, які забезпечують будинок енергією ще на три-чотири години. Тоді всі прилади переходять в економний режим».

Економний режим встановлюється завдяки системі «розумний будинок». Пан Олександр натискає на екран смартфона — і світло в кімнаті вимикається, ще один рух пальцем — і система опалення знижує температуру. Все в будинку керується за допомогою смартфона. «Розумну» систему можна запрограмувати реагувати на голос власника будинку. Технологія, яка раніше тішила око лише мешканців закордонних технобудинків, потроху просувається і в Україні.

Власник «розумного будинку» сучасними технологіями займається вже давно і очолює компанію, яка розробляє різні «цікавинки», що дозволяють суттєво економити енергоресурси. Всі свої розробки інженери апробують на будинку-офісі. У цьому чудо-домі навіть вулична табличка-вказівник «працює» від сонця. Спеціальна панель удень акумулює енергію, яка дозволяє світитися усю темну частину доби.

«50 відсотків економії електроенергії і повна газова незалежність — це вартує витрачених коштів, — переконаний Олександр Лазарєв. — Обігрів 150 квадратних метрів обходиться лише у 600 гривень, це при тому, що для офісних будівель вартість світла є вищою, ніж у приватних оселях. Прилади замовляємо в Австрії, а вже тут наші інженери встановлюють їх і налаштовують. Ми підрахували, що обладнати трикімнатну квартиру в новобудові системою «розумний дім» обійдеться власнику в межах тисячі-півтори євро».

І економить, і охороняє

«Розумний дім» поєднує в собі дві переваги: безпеку та економію. До першої належать датчики, що реагують на витік газу чи кількість вологи на підлозі (аби сусідів не затопити). При цьому техніка може відрізнити звичайне прибирання чи розлиту чашку з чаєм від прориву труби. А коли в повітрі запахне димом, то система автоматично виключає всі електропристрої та подає сигнали тривоги. Окремо встановлені пристрої охорони, що сповістять про чужого в домі.

«Вони настільки чутливі, що реагують навіть на павучка, — розповідає пан Олександр. — Коли ми тільки встановили їх у будинку, то серед ночі приїжджали, бо пристрої зафіксували рух, напевно, павука і система надсилала тривожне повідомлення. Довелося програмувати систему охорони так, аби вона реагувала лише на людину. Для тих, у кого є домашні улюбленці, програмувати систему можна і на тварину, так, щоб пристрої не фіксували улюблену п’ятикілограмову кицьку як злодія. Зауважте, що звичайну систему сигналізації під власні потреби не запрограмуєш. А тут в охоронну систему можна додати пристрій, що реагує на розбивання вікна. Система працює так: фіксує рух і відправляє повідомлення тим абонентам, на які вона запрограмована (міліцію, службу охорони тощо). А ще в будинку розставлені камери спостереження, тож за тим, що відбувається всередині, можна стежити онлайн на власному телефоні!».

Тепло на замовлення

Опалення дому також можна запрограмувати по годинах. Поки вдома нікого немає, опалення нагріє кімнати, наприклад, до 16 градусів, а ближче до приходу господаря температура буде більш комфортною. «Зв’язатися» з «розумною» оселею можна за допомогою телефону, їдучи дорогою додому, та онлайн «нагріти» хату. В такий самий спосіб система контролює використання світла. Коли вдома нікого немає, то, окрім найнеобхідніших пристроїв, таких як, наприклад, холодильник або електронний годинник — електроенергія більше ніде не використовується.

Лазарєв показує на замасковані камери та датчики в його стелі та пропонує доторкнутися до підлоги. Вона тепла завдяки спеціальним плівкам, які вкривають підлогу під звичним покриттям. Плівковий обігрів потужністю в 100—150 Вт нагрівається та випромінює інфрачервоне тепло, яке для людського організму найкорисніше. За словами інженерів, такими плівками надзвичайно вигідно «застеляти» підлоги храмів. Прихожанам на довгих службах комфортно стояти на теплій підлозі, та й економія чимала — 50—70 квадратних метрів теплої підлоги обходиться в гривень сто на місяць.

ДО РЕЧІ

Місцеві інженери також працюють над проектами, які можуть зробити життя містян комфортнішим. До прикладу, вони розробили пішохідні переходи, що працюють на сонячній батареї. «Нещодавно за грантові кошти та гроші, зібрані львів’янами, встановлено пішохідний перехід у Львові, неподалік центру. Проте такий сучасний перехід у місті наразі лише один, проектна вартість на початок 2014 року становила 60 тисяч гривень, — розповідає інженер Володимир Ващук. — Ми ж розробили подібну конструкцію, повністю автономну, яка, за підрахунками, на середину 2014-го року коштувала 30 тисяч гривень. Сонячна батарея, яка розташовується на верхівці стовпа з ліхтарями, живить акумулятори, які у свою чергу забезпечують світлом світлодіодні лампи. Аби зекономити енергію, на опорі встановлені датчики руху, тож світло стає яскравішим саме тоді, коли по переходу йдуть люди. Проте вкладення вартує своїх грошей, адже, встановивши переходи на неосвітлюваних частинах міста, можна не турбуватися за безпеку пішоходів ще довгі роки. До того ж ми додали ще кілька функцій і, окрім підсвітки згори, у темну пору доби світитимуться ще й червоні лазерні смуги на асфальті вздовж переходу для попередження водіїв».

На досягнутому інженери не зупинилися і стверджують, що обладнають перехід пристроєм для зарядки мобільних девайсів. Енергії однієї сонячної батареї мало б цілком вистачити і на те, щоб перехожі могли підзарядити мобільні телефони.