Привіт, «папєрєднікі»

26.02.2015
Привіт, «папєрєднікі»

В усьому винна попередня влада, вважає влада теперішня. Десь ми таке вже чули... (tsn.ua)

Нещодавно призначений міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абрамавічус, оглянувши своє господарство, дійшов невтішного висновку: економіка України переживає тяжкі часи, знаходиться у глибокій рецесії, і все це — результат дій попередньої влади. Оскільки Абрамавічус — новачок в уряді, йому можна вибачити незнання того, що теперішній Прем’єр та його команда перебувають при владі вже рік. Якраз цього тижня відзначатимемо цю круглу дату. Через рік роботи кивати на тих, хто був до тебе, як мінімум, — не комільфо. У нас уже був уряд «професіоналів», котрий любив посилатися на «папєрєдніков». Нинішнім «камікадзе» повторювати цей стиль не варто — удачі не буде.

Та й, власне, від новопризначених міністрів хотілося б почути не лише про наші втрати, а й про шляхи їх надолужування. З цього приводу Абрамавічус зазначив, що великі сподівання покладає на затверджену кредитну програму МВФ, яка допоможе стабілізувати ситуацію в банківському секторі й відновити рівень резервів НБУ. «Ми сподіваємося на серйозні зміни після інвестиційної конференції на підтримку України», — додав міністр. Конференція ця відбудеться 20 квітня. Абрамавічус також зазначив, що іноземні інвестори дивляться на Україну і з зацікавленням, і з обережністю, адже «Україна — на військовому положенні, і це всі знають, тому особливих інвестицій Україна не отримає», — каже Абрамавічус, не помічаючи у своїх словах деякого протиріччя.

Він констатував: «Минулого року економіка впала на 7 відсотків, і цього року ми продовжуємо падати також. Зменшилися резерви НБУ, валюта падає, однак нова влада буде робити усе, щоб стабілізувати ситуацію наступного року». 2015-й, таким чином, продовжить вільний політ у прірву, і лише 2016-й, можливо, стане роком поступового зростання. Так, принаймні, виходить за версією Абрамавічуса. Цікаво, що міністр відміряв собі ще щонайменше рік перебування при владі, а от ще один запрошений з-за кордону фахівець — один iз заступників Генпрокурора Давид Сакварелідзе — обіцяв подати у відставку вже найближчим часом, якщо запропоновані ним реформи не спрацюють.

Власне, що саме пропонує робити міністр економіки вже найближчим часом (окрім поглиблення співпраці з Міжнародним валютним фондом), зрозуміло не цілком. Не зрозуміло і те, як саме чиновник збирається стабілізувати гривню. Тим часом про дії Нацбанку Абрамавічус висловлюється схвально: «Все, що робить НБУ протягом останніх трьох днів, спрямовано на те, щоб спекулятивні настрої на «чорному ринку» згасли», — сказав він. Міністр обіцяє: курс національної валюти буде зміцнено вже найближчим часом. Обіцянка ця бажана і приємна, проте деталі Абрамавчіус не повідомив. А в них, як відомо, і ховається диявол.

ПРЯМА МОВА

Сам Абрамавічус, можна сказати, особисто зацікавлений у стабілізації гривні. У хитаннях валютного курсу він бачить небезпеку для нормальної роботи чиновництва. «Коли справа доходить до людей, що працюють в уряді, в різних офісах державного управління, виникає проблема з оплатою. За поточним курсом, зарплати у працівників міністерства вже нижче 200 доларів на місяць, і це, очевидно, створює можливості для корупції», — говорить він. Боротися з корупцією міністр має намір шляхом підвищення зарплат для одних своїх підлеглих і звільнення інших. Абрамавічус каже, що уряд хоче провести адміністративну реформу, щоб значно скоротити чисельність персоналу. «У моєму міністерстві ми плануємо скоротити 50% співробітників цього року», — «порадував» колег Абрамавічус.