Кров на Прощену неділю

24.02.2015
Кров на Прощену неділю

Таку «начинку» мала і вибухівка, закладена на Водохреще біля Московського районного суду в Харкові.

Учора в Харкові було оголошено траур. На всіх адміністративних будівлях приспустили державні прапори, о 13-й годині зупинився весь громадський транспорт і було оголошено хвилину мовчання. У такий спосіб містяни вшанували пам’ять відомого євромайданівця, 52-річного вченого-фізика Ігоря Толмачова і 37-річного підполковника міліції Вадима Рибальченка, які загинули від рук терористів під час маршу Гідності у Прощену неділю.

Із початку листопада на Харківщині диверсанти скоїли 12 терактів, але позавчора вперше їхні злочини мали смертельні наслідки. Десятьох чоловік iз пораненнями різних ступенів тяжкості доправили до кількох лікарень міста. Семеро з них потрапили одразу на операційний стіл, троє з яких і після хірургічної допомоги перебувають у вкрай тяжкому стані. П’ятнадцятирічного хлопчину з черепно-мозковою травмою медикам не вдалося вивести з коми, учора він помер.

Вибух біля Палацу спорту пролунав одразу після того, як сформована колона вирушила пішою ходою до центру міста, де мав пройти мітинг, присвячений річниці Революції гідності. Місцем «старту» активісти обрали цю спортивну споруду невипадково. Рік тому саме в її стінах збиралися на сепаратистський з’їзд чиновники з південних та східних областей, куди планував прибути і Віктор Янукович.

Диверсанти прикопали вибухівку в снігу на узбіччі дороги і, як тільки колона зрівнялася з цим місцем, підірвали її дистанційно або через таймер. За словами начальника обласного управління СБУ Олександра Пивовара, пристрій, який спрацював, був схожий на той, що поранив 14 людей біля Московського районного суду на Водохреще: вибухівка мала подібне начиння й була «заправлена» чималою кількістю тротилу. В епіцентрі вибуху опинилися перша колона активістів та міліціонерів, які охороняли марш. Як повідомили очевидці, жертв теракту було б набагато більше, якби не «газель», що зупинилася поруч — чимала кількість уламків дісталася саме кабіні й кузову автівки.

Наполохані вибухом люди спочатку побігли хто куди, а потім повернулися, щоб допомогти постраждалим. Перша «швидка» прибула хвилин через сім. Утім, як засвідчили медики, загиблі померли від ран одразу. Скажімо, Ігорю Толмачову осколком перебило серцеву артерію.

Одразу після теракту голова РНБО Олександр Турчинов оголосив у Харкові антитерористичну операцію, а згодом СБУ запровадила найвищий рівень антитерористичної готовності в місті. Під вечір стало відомо, що правоохоронці затримали чотирьох диверсантів, які, можливо, причетні до вибуху біля Палацу спорту. У них вилучили реактивний піхотний вогнемет «Джміль», з якого ті планували розстріляти один із торговельних центрів міста та кафе, де збираються бійці АТО і волонтери. Зброю, за словами диверсантів, вони отримали у свого бєлгородського куратора.

Як повідомив народний депутат Антон Геращенко, відповідальність за нове кровопролиття повинні взяти на себе так звані «Харківські партизани», лідер яких постійно погрожує місту через соціальні мережі новими диверсіями і з пафосом вихваляється проведеними раніше. Втiм ситуація, можливо, набагато складніша, ніж здається на перший погляд. Скажімо, в день теракту відомий російський політолог Станіслав Бєлковський припустив, що вже зовсім скоро саме Харків може стати розмінною монетою на той випадок, якщо США вирішить поставляти Україні летальну зброю. На його думку, одразу ж після цього у місті з’являться місцеві незалежні проросійські групи, яким миттєво складуть компанію ополченці з Донбасу та «відпускники» російської армії.

Учора стало відомо, що до Харкова в’їхала колона Збройних сил України. За фактом теракту правоохоронці порушили кримінальну справу, розслідуванням якої займатиметься СБУ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>