«Преміальний» уїк-енд

10.02.2015
«Преміальний» уїк-енд

Мадонна доводила молодшим лауреатам премії «Греммі», що є ще порох у порохівницях. (з сайта nydailynews.com.)

«Греммі»: тріумф молодого британця

У ніч із неділі на понеділок у Лос-Анджелесі відбулася 57-ма щорічна церемонія вручення найвищих музичних нагород США — «Греммі» у 84 номінаціях. Ця премія Американської академії звукозапису заснована Асоціацією звукозаписувальних компаній США. Цьогорічним тріумфатором виявився 22-річний британський співак Сем Сміт. Він отримав одразу чотири премії статуетки у формі грамофона, зокрема й у найбільш престижних номінаціях — «Найкращий запис» (композиція Stay With Me з дебютного альбому співака In the Lonely Hour), «Найкраща пісня» і «Новий артист року». 22-річний виконавець став єдиним музикантом у Британії, якому вдалося продати понад мільйон альбомів 2014 року.

По три нагороди отримали Фарелл Уїльямс, Бейонсе і дочка легендарного Джонні Кеша — Розанн Кеш.

Найкращим рок-альбомом визнано Morning Phase американського виконавця Бека. Гітарист-віртуоз Джек Уайт із піснею Lazaretto отримав премію за найкраще виконання пісні у стилі рок. Пародійна група Tenacious D перемогла в номінації «Хеві-метал» за кавер-версію пісні Ронні Джеймса Діо The Last In Line.

Найкращими авторами були визнані Гейлі Вільямс і Тейлор Йорк із групи Paramore за пісню Ain’t It Fun. На церемонії свої пісні виконали рок-група AC/DC, Мадонна, Кеті Перрі, Каньє Вест і сер Пол Маккартні.

«Оскар» по-лондонськи... їде в Америку

Британська академія кіно і телевізійних мистецтв (BAFTA) минулої неділі також визначила цьогорічних переможців. Нагороду за найкращий фільм здобула американська стрічка «Отроцтво», яка знімалася протягом 12 років. Окрім того, постановник фільму Річард Лінклейтер отримав нагороду як найкращий режисер 2015 року, а Патріції Аркетт дісталася нагорода як найкращій виконавиці ролі другого плану.

Нагороду за найкращу головну жіночу роль здобула Джуліанна Мур за роль професора лінгвістики, що страждає на хворобу Альцгеймера, у фільмі «Все ще Еліс».

Серед чоловіків найкращим актором Британська кіноакадемія визнала британця Едді Редмейна. Він зіграв фізика Стівена Хокінга у біографічній стрічці «Теорія всього». Стрічка також отримала нагороди в категоріях «найкращий британський фільм» та «найкращий адаптований сценарій». На церемонії в Лондоні був присутній і сам Стівен Хокінг, про чиє життя розповідає картина. Визначний учений повністю паралізований, що не заважає йому втішатися життям і вносити величезний вклад у науку.

Водночас картина «Гра в імітацію» з Бенедиктом Камбербетчем у головній ролі не здобула жодної нагороди, хоч і номінувалася одразу в дев’яти категоріях.

Найкращим закордонним неангломовним фільмом визнано стрічку «Іда» польського режисера Павла Павліковського, в якій розповідається про молоду черницю, що дізнається про своє єврейське походження. Цей фільм номінований у відповідній категорії й на премію «Оскар».

«Гойя» у Мадриді

А в Мадриді минулої суботи відбулася 29-та щорічна церемонія вручення найвищих кінонагород Іспанії. В одній із головних номінацій, «Найкращий європейський фільм», також перемогла вже згадана вище польська стрічка «Іда».

Абсолютним тріумфатором вечора став іспанський фільм «Малий острів» режисера Альберто Родрігеса, який переміг у 10 з 28 номінацій. Це трилер про двох поліцейських, які натрапили на слід серійного вбивці.

На церемонії були присутні популярні в Іспанії і світі режисер Педро Альмодовар й актори Пенелопа Крус та Антоніо Бандерас.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>