Війна чи мир?

06.02.2015
Війна чи мир?

Держсекретар США Джон Керрі у Києві закликав Росію негайно припинити підтримку сепаратистів, яку «неможливо не помітити». (УНІАН.)

Україна, яка вже було «втомила» світ своєю такою далекою й незрозумілою — словом, гібридною — війною, цього тижня знову опинилася на перших шпальтах світової преси. Загострення бойових дій на Донбасі та підводні течії, що за цим стоять, вочевидь стурбували міжнародну спільноту. Там, здається, помітили, що «перемир’ям» уже й не пахне, російські війська — як реальні, так і пропагандистські — посунули на нас із подвійним ентузіазмом. Кількість «фейків» та вигаданих новин про ситуацію в Україні у російських ЗМІ зростає в геометричній прогресії, російсько-сепаратистські війська ведуть посилений обстріл у районі Дебальцевого, Вуглегірська та інших населених пунктів, а президент РФ Володимир Путін підписав указ про проходження військових зборів для громадян Росії, що перебувають у запасі.
У результаті політики та керівництво США почали всерйоз обговорювати можливість допомоги Україні вже не тільки «нелетальною» зброєю, й одразу кілька найвпливовіших державних діячів світу, відклавши всі інші справи, терміново вилетіли з візитом до Києва. Учора в українській столиці перебували держсекретар США Джон Керрі, президент Франції Франсуа Олланд і канцлер Німеччини Ангела Меркель. Сьогодні двоє останніх уже в Москві, де розмовлятимуть із Путіним.

Військова підтримка проти перемир’я

З якою метою світові лідери з’їжджаються до столиць України та Росії — вмовляти оголосити перемир’я чи шантажувати Путіна, пообіцявши військову підтримку Києву?

На це питання і міжнародні оглядачі, і українські експерти вчора відповідали по-різному. Власне, здебільшого відмовлялися відповідати взагалі, принаймні до завершення зустрічей Керрі, Меркель та Олланда з українським керівництвом.

Держсекретар США, який опинився в Києві найпершим (і, на думку столичних водіїв, вніс свою лепту у спровоковані снігопадом дорожні затори), під час спільної прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком прямо заявив: «Росія продовжує свою агресію на Сході. По-іншому це назвати не можна».

При цьому Джон Керрі додав, що «ані США, ані Євросоюз, ані Україна не хочуть вступати в конфлікт із Росією» (яка не просто хоче, а й активно цей конфлікт розпалює).

«Ми хочемо дипломатичного вирішення питань, але не можемо закриті очі на російські танки, які переходять кордон, на російських бійців, які в невизначеній формі переходять кордон. Не можемо закрити очі на боєприпаси, які перевозять через кордон, щоб підтримати конфлікт, — наголосив Керрі. — Росія має негайно припинити військову підтримку сепаратистів і сісти за стіл переговорів, щоб досягти довготермінового політичного рішення. І зробити це не тільки на словах».

За словами глави зовнішньополітичного відомства США, про конкретні дії свідчитиме відведення важкої зброї та військ від українського кордону й повне припинення постачання бойовиків «ДНР» та «ЛНР» зброєю, технікою й іншими засобами ведення війни.

«Після цього буде відновлено суверенітет України. Й обидві сторони мають звільнити заручників», — наголосив глава Держдепу.

Президент України Петро Порошенко, у свою чергу, заявив, що триває робота над тим, щоб домогтися мирного розв’язання конфлікту на Донбасі й припинення агресії.

«Це пріоритет для всього цивілізованого людства. Ми здійснюємо нашу співпрацю у сфері безпеки для того, щоб знайти найефективніші рішення в цій ситуації — це дуже важливо для нас», — наголосив глава держави.

У НАТО нас не чекають?

Президент Франції Франсуа Олланд, перед тим як вилетіти до Києва, зібрав термінову прес-конференцію, на якій підтвердив свій візит і зауважив: «Не можна сказати, що Франція та Німеччина не спробували все, щоб вирішити конфлікт на сході України».

«Разом із (канцлером ФРН) Ангелою Меркель ми вирішили виявити нову ініціативу, щоб зробити нові пропозиції щодо врегулювання конфлікту, які базуватимуться на повазі до територіальної цілісності України», — пояснив Олланд мету їхнього з Меркель візиту до Києва.

Водночас французький лідер заявив, що Париж не хоче, аби Україна вступила в НАТО. «Ніхто не хоче війни в Україні, і конфлікт на Донбасі повинен вирішуватись з допомогою дипломатії та політики. Для Франції вступ України до Північноатлантичного Альянсу є небажаним — це я кажу росіянам, які досі стурбовані з цього приводу», — додав господар Єлисейського палацу.

Регрес у глухий кут

Тим часом міністри закордонних справ Польщі та Німеччини Гжегож Схетина і Франк-Вальтер Штайнмайєр під час зустрічі в Польщі погодилися, що недавні події в Маріуполі і Донецьку «демонструють регрес» на шляху мирного врегулювання конфлікту на сході України. «Процес мирних переговорів зайшов у глухий кут, і ми всі це бачимо», — зауважив Схетина, водночас наголосивши, що «будь-яка ініціатива, яка сприятиме врегулюванню кризи, буде сприйматися і знаходити всіляку підтримку»: «Ми хочемо ефективної політики, ефективної дипломатії, ми хочемо спільно вирішувати конфлікт. Ефективність — це для нас сьогодні найважливіше».

Глава МЗС Німеччини був більш песимістичний, визнавши, що «на шляху дипломатичного врегулювання спостерігається гіркий регрес»: «На жаль, ситуація знову повернулася в стадію гострого конфлікту. Знову гинуть люди, в тому числі мирні жителі — і все через те, що сепаратисти хочуть розширити свій вплив. І, здається, сепаратисти отримують підтримку з боку Росії».

Москва штовхає, Захід пручається

Водночас напередодні візиту Джона Керрі до Києва віце-президент США Джо Байден в інтерв’ю німецькій «Зюддойче цайтунг» заявив, що США виступають категорично проти військового вирішення кризи в Україні. Попри те, що саме до такого варіанта «підштовхує всіх Москва».

«Ми від початку говорили, що не існує військового вирішення цієї кризи. Ми не зацікавлені у військовій ескалації і наполягаємо на протилежному. Я вважаю, що постачання зброї в Україну майже неможливе, хоча вона має повне право себе захищати», — наголосив заступник Барака Обами. За його словами, США більше допомагатимуть Києву «в секторі безпеки», тобто, як і раніше, приладами нічного бачення, захисним обладнанням тощо.

Утiм це було сказано до зустрічі Керрі з Порошенком і до спілкування світових лідерів із Путіним. Уже сьогодні все може змінитися. І, на жаль, передусім усе залежить не від України, а від результату спілкування Олланда, Меркель та інших із господарем Кремля.

ДО РЕЧІ

Сполучені Штати Америки переконані, що військовослужбовці регулярної російської армії перебувають на сході України ще з квітня. Про це заявив у розмові з журналістами посол США в НАТО Дуглас Льют, повідомляє «Європейська правда».

«Російські військові діють в Україні (в Донецькій та Луганській областях) ще з квітня 2014 року... Але в серпні, коли, як відомо, українські війська отримали значну військову перевагу, відбулося повномасштабне вторгнення РФ», — зауважив дипломат.

Він також висловив упевненість, що російські військовослужбовці присутні в Україні й нині, але «виконують переважно функції командування та керування»: «Російські солдати є в Україні і зараз — це ті, хто керує найбільш досконалою зброєю, яка надана сепаратистам. Це не викликає жодних сумнівів, адже сепаратисти із невеликим військовим минулим не змогли б ефективно керувати такими зразками зброї.

Йдеться про засоби радіоелектронної боротьби, засоби військового управління, високоточну зброю».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>