Без грифа «таємно»

06.02.2015

Сьогодні, 6 лютого, Апеляційний суд Києва розгляне апеляцію на вирок колишньому начальникові департаменту зовнішнього спостереження Міністерства внутрішніх справ України Олексію Пукачу, котрий був засуджений до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Початок засідання — о десятій ранку.

Відомо, що захисниця Мирослави Гонгадзе Валентина Теліченко заявлятиме клопотання щодо того, аби суд «повторно звернувся до ГПУ, МВС та СБУ з питанням про наявність державної таємниці та обґрунтованості грифу секретності. Якщо гриф буде знято з матеріалів справи, то суд змушений буде винести нове рішення, яким скасує старе проведення апеляційного розгляду в закритому режимі, й тоді засідання буде відкритим», — додала адвокат.

Історія з апеляцією Пукача тягнеться вже понад два роки. 29 січня 2013-го головного фігуранта справи було засуджено до найвищої міри покарання. Із суворістю вироку потерпіла сторона погодилась, проте залишалась незадоволеною тією його частиною, яка формулювала мотиви скоєння злочину. Що стосується самого Пукача, то на питання, чи зрозуміла йому суть вироку, він відповів так: «Стане зрозумілою тоді, коли поруч зі мною опиняться Кучма і Литвин».

Відтоді справа не зрушила з мертвої точки. Апеляційний суд 8 грудня 2014-го відклав розгляд апеляції на невизначений термін — і саме через засекреченість деяких матеріалів. Утім зараз з’явилася надія на прогрес. Першим силовим відомством, яке відгукнулося на заклик зняти гриф «таємно» з деяких матеріалів справи, була СБУ. Власне, голова Служби безпеки Валентин Наливайченко називає своє відомство ініціатором такого процесу, а також висловлює сподівання, що приклад СБУ наслідуватимуть Генпрокуратура та МВС.

На даний момент, заявляє Наливайченко, всі матеріали по справі про вбивство Георгія Гонгадзе, що були у розпорядженні СБУ, вже розсекречено. Такою є принципова позиція відомства, наголошує він, бо тільки відсутність таємниць забезпечить прозорість судового процесу. Що ж стосується інших відомств, то, як заявляє в коментарях агентству УНІАН старший помічник Генпрокурора з особливих доручень Валерій Карпунцов, ГПУ підтримує дану ініціативу і зі свого боку направляє листа до МВС з проханням розсекретити матеріали справи.