Замах на імунітет

06.02.2015
Замах на імунітет

Не мине й року, як депутати попрощаються з недоторканністю? (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Отож, процес пішов. Народні депутати України згодні на таку кардинальну новацію, як позбавлення самих себе імунітету, але тільки якщо зміни в їхньому статусі КСУ визнає конституційними. Вчора за те, щоб направити на експертну оцінку до Конституційного Суду президентський законопроект щодо зняття недоторканності з депутатів та суддів, проголосували 365 народних обранців. Цифра приємно вражає, проте процедура буде довгою, й невідомо, чим вона закінчиться.

Представляючи своє дітище, Петро Порошенко зауважив у пояснювальній записці до законопроекту: «Настрої в суспільстві засвідчили, що імунітет народних обранців виявився невиправданим, оскільки він, по суті, перетворився в гарантію безкарності». Тож тепер справа за малим — виключити ті частини статті 80-ї Конституції України, в яких закріплена норма щодо недоторканності. Та перш ніж зважитися на таку маніпуляцію, парламентарії хочуть почути думку конституціоналістів. Власне, інакше вчинити і не можна: закон, що зачіпає положення Конституції, перед розглядом у Верховній Раді мусить отримати висновок КСУ.

Та якщо такий висновок буде позитивним, Голова ВРУ Володимир Гройсман обіцяє розгляд законопроекту вже у вересні, коли він може бути прийнятий у цілому. Відтак, за словами спікера, депутати втратять свою недоторканність. Щоправда, тут Гройсман дещо лукавить: зміни до Конституції ухвалюються протягом двох сесій, тож скасування депутатського імунітету слід чекати не раніше початку 2016-го. І то — за умови, що КСУ дасть «добро», а сама ВР не «передумає» і знайде як мінімум 300 голосів «за».

Що стосується імунітету судді, то він, згідно із законопроектом Порошенка, обмежується частково. У попередньому номері «УМ» писала про те, якою складною є теперішня процедура притягнення судді до відповідальності, однак по суті у статусі представника Феміди мало що змінюється. Законопроектом передбачено, що «суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та заарештований до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя». Отже, покарання суддi за отримання хабара залишається справою непростою.

І ще з приводу суддів. Учора Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт судді Печерського суду Родіона Кірєєва, а також двох його колег. «Зважаючи на те, що Кірєєв переховується від слідства, місце його знаходження встановити не вдалося, Генеральний прокурор просив підтримати його подання», — заявив голова Верховного суду Ярослав Романюк, виступаючи з трибуни Верховної Ради. Арешт Кірєєва підтримали 297 народних депутатів.

Вони також дали згоду на затримання та взяття під варту судді Миколаївського Центрального районного суду Андрія Рудяка, якого підозрюють у навмисному вбивстві. Йому загрожує до 15 років ув’язнення. Нардепи схвалили й затримання судді Малиновського районного суду міста Одеси Миколи Болотіна — йому інкримінують хабар. Що ж до інших відомих суддів, яких напередодні згадувала «УМ» (йдеться про Інну Отрош та Сергія Вовка), то про них на сесії ВР не йшлося.

Зате, якщо вірити Гройсману, депутати активно дискутують на тему іще однієї можливої новації. «Закон про імпічмент Президента обговорюється зараз серед депутатських фракцій. Це окрема процедура, яка не має ніякого поєднання з процедурою недоторканності. Нам потрібно комплексно реформувати українське законодавство, зокрема щодо змін до Конституції України», — зазначив спікер.

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Верховна Рада ще ближче підійшла до висловлення недовіри Генеральному прокурору України Віталію Яремі. Як заявила в ефірі «5-му каналу» народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войцицька, під вимогою щодо того, аби включити питання про відставку Яреми, не вистачає лише 17 підписів. (Загалом їх має бути 150). Нагадаємо, що сам Ярема заявляє про згоду на те, аби залишити свій пост, якщо Верховна Рада висловить йому недовіру. «Я готовий iти у Верховну Раду і звітувати. Яке рішення прийме Верховна Рада, з таким я і погоджуся. Я не буду триматися за посади», — зазначає він.