До мети — «на нервах»

06.02.2015
До мети — «на нервах»

Леся Цуренко та Ольга Савчук принесли збірній України загальну перемогу над турецькими тенісистками. (прес-служби Тенісного порталу України.)

Як і рік тому, коли українська збірна безуспішно намагалася повернутися до Світової групи Кубка федерації, в ці дні перед командою Наталі Медведєвої стоїть аналогічне завдання. Місцем гарячих баталій у I Євро-африканській зоні знову став Будапешт, де торік нашим дівчатам «вискочити» з цього тенісного «болота» завадила збірна Румунії на чолі з новою зіркою WTA Сімоною Халеп — наразі третьою тенісисткою планети.

У нинішньому розіграші «синьо-жовтим» також буде не легше, адже, скоріше за все, на вирішальному етапі цього міні-турніру, який триватиме в столиці Угорщини чотири дні, нашим тенісисткам доведеться грати зі збірною Білорусі, лідером якої є екс-перша ракетка планети Вікторія Азаренко. І хоча сьогодні білоруська тенісна зірка посідає в рейтингу WTA лише 49-ту позицію, її досвід та майстерність, без сумніву, нікуди не ділися. Власне, падіння Віки в табелі про ранги було обумовлене серйозною травмою, яка зіпсувала їй минулий сезон. Але на нещодавній Відкритій першості Австралії Азеренко нагадала про себе, дійшовши до четвертого раунду змагань, на шляху до якого переграла імениту Каролін Возняцьки, що була посіяна на «АО»-2015 під восьмим номером. Хай там як, але, за словами менеджера нашої збірної Всеволода Кевлича, Азаренко нині перебуває в такій формі, що її можна й потрібно перемагати. Завдання з «нейтралізації» Азаренко покладене на приму українського тенісу — 20-річну Еліну Світоліну, яка завдяки своєму стрімкому прогресу наразі є 26-ю ракеткою планети.

Утім, усі ці розрахунки-прогнози матимуть сенс, якщо збірна України виграє свою підгрупу, в якій їй протистоять команди Туреччини, Великої Британії та Ліхтенштейну. Водночас білоруська збірна для продовження боротьби за вихід із I Євро-африканської зони повинна виграти свою «пульку», до якої потрапили Болгарія, Португалія та Греція. Позавчора українська та білоруська збірні зробили перший крок до очної зустрічі, перегравши, відповідно, суперниць з Туреччини (2:1) та Грузії (3:0). Прикметно, що розгромити грузинських суперниць білоруски змогли й без допомогти своєї зірки. Подейкують, що Азаренко пропустила поєдинки першого ігрового дня через втрату свого багажу.

А от наша команда, хоч і мала підтримку лідера, зіштовхнулася із серйозними проблемами у грі з туркенями. Цікаво, що життя «синьо-жовтим» ускладнила сама Світоліна, яка програла свій поєдинок 117-й ракетці світу Каглі Буюкакчай — 3:6, 6:4, 0:6. Всеволод Кевлич передбачав, що наші дівчата переграють збірну Туреччини на класі, але перемога прийшла до підопічних Медведєвої «на нервах». Вирішальним у цьому двобої стала парна зустріч, у якій Ольга Савчук та Леся Цуренко перемогли дует Буюкакчай/Сойлу — 7:5, 6:1. На рахунку Цуренко, другої ракетки України та 92-ї — світу, — й перше очко в цій непростій стартовій зустрічі.

Учора нашим дівчатам протистояла команда Ліхтенштейну, яку «синьо-жовті» перемогли на одному диханні. Спочатку Катерина Козлова, проводячи свій дебютний поєдинок за збірну України, розгромила Катінку фон Дейчманн (334-та ракетка світу) — 6:1, 6:1. А Еліна Світоліна в наступному поєдинку принесла своїй команді переможне очко, «розібравшись» зі Стефанією Фогт (169) — 4:6, 6:2, 6:3.

Парна зустріч також завершилася на користь наших співвітчизниць. Доля першої позиції в групі має вирішитися сьогодні в протистоянні українок із британками, лідером яких є 38-ма ракетка світу Хізар Ватсон. Другий номер команди — Джоанна Конта — в рейтингу WTA посідає 145-ту позицію.

ТАБЛО

Кубок федерації. Перша Євро-африканська зона (Будапешт, Угорщина). Група В. 1-й тур. Україна — Туреччина — 2:1 (Цуренко — Озген — 6:2, 6:2; Світоліна — Буюкакчай — 3:6, 6:4, 0:6; Савчук/Цуренко — Буюкакчай/Сойлу — 7:5, 6:1). В. Британія — Ліхтенштейн — 3:0.