Переможений російський «Спецназ»

31.10.2014
Переможений російський «Спецназ»

Ілюстрації зі сторінки «Бойкот російського телерадіопродукту» у «Фейсбуцi».

Незважаючи на тисячі смертей і каліцтв на сході України, до яких причетна російська сторона, на екранах вітчизняних телеканалів продовжують показувати у кіно і серіалах славних хлопців із Федеральної служби безпеки РФ і суддів країни-агресора на тлі її триколора. Уже кілька місяців — почавши з пікетування Нацради з питань телебачення і радіомовлення — громадські активісти намагаються домогтися заборони показувати стрічки, в яких возвеличують силовиків країни, що дозволяє собі втручатися у внутрішні справи України, озброюючи злочинців і надсилаючи їм підмогу живою силою. Про бойкот російського кінопродукту ми говоримо з одним з організаторів ініціативи Юрієм Дзямуличем.

— Юрію, які маєте результати за фактично три місяці роботи?

— Маємо далеко не те, що планували мати — повну заборону російського пропагандистського кіно в ефірі українських телеканалів. Хотілося, щоб її запровадили законом депутати Верховної Ради або відповідними рішеннями Нацрада з питань телебачення і радіомовлення чи Держкіно.

Державне агентство України з питань кіно за цей час попрацювало найефективніше: на підставі висновків експертів, які оцінюють фільми російського виробництва на предмет загрози національним інтересам України, ухвалює рішення не видавати або скасувати прокатне посвідчення стрічкам. (До речі, Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів затверджено постановою Кабміну ще у серпні 1998 року). Втретє рішення про заборону прийняли 22 жовтня. За поданням Нацради з питань телебачення і радіомовлення 23 експерти аналізували «Кадетство», «Гончих», «Слідчий комітет», «Спецназ», «Десантуру», «Морпєхів» і «Військову розвідку». Ці фільми заборонили для кіно- і телепоказу, публічного комерційного відео і домашнього відео на території України. Попередньо було заборонено ще 13 фільмів, серед яких, зокрема, «Другий убойний», «Честь самурая», «Ментiвські війни-7», скандальні «Матч» та «Серпень. Восьмого».

— На вашу думку, чи достатньо було публічних акцій? Чи продовжуватимете їх організовувати?

— Уперше ми зібралися з протестом проти «ватного» телебачення 1 серпня під стінами Нацради з питань телебачення і радіомовлення, також «Відсіч» пікетувала Держкіно і канал ICTV, ефіри якого (серед так званих великих каналів) найбільше були «заселені» російськими спецназівцями і «ментами». У Нацраді вели змістовні бесіди з Юрієм Артеменком та Ольгою Герасим’юк. У свою чергу голова Держкіно Пилип Іллєнко запевнив, що в межах своїх повноважень — у площині видачі прокатних посвідчень — будуть домагатися виконання законодавства на предмет загрози окремих російських фільмів і серіалів українським національним інтересам. Варто зауважити, що процес не може бути надто швидким. Бо експертам, перед тим, як зробити висновки, треба все передивитися.

Якщо буде потрібно, звичайно, збиратимемося пікетувати, скажімо, Верховну Раду, якщо її новий склад ігноруватиме голосування за заборону пропогандистської кіно- і телепродукції в Україні. Наша ініціатива нараховує більше двох тисяч прихильників, які заявили свою громадянську позицію: у Львові, Одесі, Дніпропетровську, Києві, Харкові.

— Чи вважаєте, що активніше підтримує ідею заборони російських серіалів Держкіно, бо очільник структури — «свободівець»?

— Напевно, так. Хоча Пилип Іллєнко відхрещується від того, що його партійна приналежність якимось чином позначається на роботі Держкіно. У нинішніх умовах кожен свідомий українець розуміє, що пропагандистський вплив усього того, що українцям показували по телевізору всі роки роки Незалежності, — аж занадто великий. Тому його потрібно позбутися хоча б тепер, якщо не спромоглися зробити цього раніше.

— Чи проводили громадські активісти моніторинг телеефірів вітчизняних телеканалів?

— Цим займався громадський рух «Відсіч». За підрахунками, на першому місці у кінці вересня за обсягами російської телепродукції — канал «Україна» аж із 87 її відсотками! На НТН — 71%, на Інтері — 67%, ICTV — 43%. Варто зазначити, що в останнього кількість серіалів про російських силовків в ефірі зменшилася останнім часом.

— Про відмову від російського кіно із їхніми спецназівцями й іншими захисниками РФ у телеефірі навіть раніше громадських активістів заявила група каналів «1+1». Утім російські мелодрами на основному каналі, де судді-прокурори на тлі російського прапора, продовжують показувати. Чи задовольняє активістів такий підхід?

— Насправді навіть у, здавалося б, прогресивних телеменеджерів, патріотично налаштованих, слова розходяться з ділом. «1+1» неначе веде переговори з поляками, демонструє турецькі серіали. Але це на основному каналі. Малий канал групи «2+2» наповнений 42 відсотками російського контенту. Це 5-те місце у рейтингу.

— Ви розумієте, що громадським ініціативам протидіють інтереси власників медіа-груп і топ-менеджерів, перебороти їх буде аж занадто складно...

— Ми будемо тиснути на нову Верховну Раду, на обранців, які сказали, що вони проукраїнські, проєвропейські. На щастя, у нас там має бути трохи дружніх депутатів. Вважаю, що спроба поставити на голосування законопроекти про заборону російських серіалів (а не ввели навіть у порядок денний) в останній день роботи старого складу депутатів — це була своєрідна піар-акція. У Нацраді з питань телебаченняуже є напрацьований законопроект, його треба подати у парламент. Сподіваюся, публічний контроль і тиск громадськості спрацюють. І депутати від Блоку Петра Порошенка, і Народний фронт, і «Самопоміч» декларують відстоювання національних інтересів.

— Спробуємо оптимістично поглянути на розвиток подій на сході України і уявити, що найближчим часом воєнні дії там припиняться, заберуться звідти всі «помічники» разом із російською зброєю у Росію. Чи у такому випадку ви припините бойкотувати російські серіали і фільми?

— Проблема не в тому, що є російський продукт. Проблема в тому, що російський продукт пропагандистський, який возвеличує «руський мір», російського солдата, спецназівця і всю ФСБ. Це все нав’язується громадянам нашої незалежної держави, укорінюючи відчуття меншовартості. Мета цивілізованого європейського чи американського бізнесу — заробити грошей. Для росіян цього замало, вони в кіно закладають ідеологічно-пропагандистське підґрунтя. Тому такі фільми треба відсікати.

— Як ви реагуєте на доводи тих, хто каже, що заборони — це не демократичний інструмент?

— Не йдеться про заборону стрічок нейтрального змісту, які не загрожують національним інтересам України. Вони можуть залишатися. Хоча в державі мають бути преференції для фільмів власного виробництва, а входження на ринок російської продукції варто обкладати додатковими податками, щоб мала змогу активніше розвиватися вітчизняна кіноіндустрія.

Не уявляю, щоб у Росії дозволяли показувати фільми, де росіян обзивають покидьками. В Україні ж донедавна йшли російські фільми, в яких висміювалося боягузтво «хохлів», безпринципність. Вважаю, це неприпустимо. Пропагандистський російський продукт однозначно не має права бути в Україні. Бо він і надалі зомбуватиме людей, змушуватиме підтримувати проросійські сили. Десять відсотків голосів за «Опозиційний блок» на позачергових виборах — це результат роботи нашого «ватного» телебачення. Бо олігархи і вся попередня влада так і не спромоглися замінити російські серіали про ментів на якісне кіно без «руського міра».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>