НОВИНИ ПЛЮС

30.10.2014

Савченко викрав лідер «ЛНР»

Надія Савченко, яка досі перебуває в Інституті Сербського на примусовій психіатричній експертизі, впізнала одного зі своїх викрадачів у герої телесюжету, який передавало російське телебачення. Ним виявився колишній командир батальйону сепаратистів «Зоря», а нині — лідер бойовиків так званої «ЛНР» Ігор Плотницький. Про це у «Твіттері» повідомив адвокат Савченко Микола Полозов.

Він же зазначив, що російська «Феміда» нині фабрикує проти Савченко нову справу — її хочуть судити за «незаконний перетин кордону», хоча Надія весь час наголошувала, що її затримали на території України і незаконно перевезли до Воронежа. Також Кремль звинувачує українську льотчицю у причетності до вбивства двох російських журналістів на сході нашої країни. Захисник вважає, що нова справа проти Савченко — це відповідь російської влади на обрання її депутатом Верховної Ради.

Адвокат передав українцям від Савченко слова подяки усім, хто за неї вболівав і голосував на виборах. «Вона дякує громадянам України за надану довіру й підтримку, яка їй допомагає триматися в полоні», — написав Полозов у соцмережі.

А вам, Задорнов, не можна

Кабінет Міністрів України затвердив список іще 14 діячів російської культури, яким за їхні антиукраїнські висловлювання заборонено в’їзд до України. Про це у своїй заяві, яка з’явилася на сайті Міністерства культури, повідомив його міністр Євген Нищук.

Сам список, відповідно до міжнародних норм, не розголошується — персони нон-грата дізнаються про свій статус тільки при спробі перетину кордону. Однак можна припустити, що до списку, крім одіозних Івана Охлобистіна та Йосипа Кобзона, в’їзд яких до України було заборонено раніш і про що уже писала «УМ», потрапив і відомий російський сатирик Михайло Задорнов, який останнім часом теж не втрачав можливості поглумитися над українцями. «Не може виникати жодних питань щодо того, що такі люди не мають права приїжджати в Україну — вони повинні бути персонами нон-грата. Ці особи не є бажаними тут в Україні і, відповідно, ніколи не будуть втратою для нашого народу і нашої культури», — резюмував Євген Нищук. До слова сказати, років 10 тому Задорнов був досить частим гостем у Києві — його концерти в Палаці культури «Україна» з аншлагом проходили практично щомісяця.

До речі, Йосипом Кобзоном, який після запровадження заборони виступив перед сепаратистами Луганська та Донецька, зацікавилося СБУ. «Служба безпеки України хотіла б забути про всіляких охлобистіних та кобзонів, але Йосип Кобзон грубо порушив національне законодавство України, припершись до нас, незважаючи на заборону в’їзду, як дрібний контрабандист-човник, перетнувши наш кордон нелегально! Дуже швидко спеціалісти СБУ дадуть комплексну правову оцінку діям цього «гастролера», — зазначив на своїй сторінці у «Фейсбуці» радник глави СБУ Маркіян Лубківський.

Генеральська люстрація

Під дію Закону «Про очищення влади» потрапило і керівництво Міністерства внутрішніх справ. Як повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці» міністр МВС Арсен Аваков, у рамках першого етапу люстрації з лав МВС звільнено 91 працівника, які займали керівні посади як в апараті міністерства, так і в територіальних органах. Під люстрацію потрапили і вісім генералів.

«Серед звільнених: начальники обласних УВС — Київської, Донецької, Чернігівської, Тернопільської, Хмельницької, Полтавської областей; керівництво департаменту служби охорони та підрозділів ДАІ», — написав Аваков.

Загалом же в люстраційному реєстрі, розміщеному на сайті Міністерства юстиції України, станом на вчора було оприлюднено прізвища 222 звільнених чиновників. Серед прізвищ, які з’явилися у списку останнім часом, переважають офіцери Служби безпеки України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>