«М’яко» — про «делікатне»

21.10.2014

У Ватикані минулої неділі завершилася ІІІ Надзвичайна загальна асамблея Синоду єпископів, присвячена питанням сім’ї в контексті євангелізації. Понад двісті католицьких єпископів з усього світу за участю католиків-мирян, упродовж двох тижнів обговорювали найбільш суперечливі для католицької церкви питання. Серед нагальних питань порядку денного були, зокрема, ставлення церкви до контрацепції, абортів, розлучених людей, які одружуються знову, а також гомосексуалістів.

Іще на відкритті асамблеї євхаристійним богослужінням у базиліці Святого Петра Папа Римський Франциск визначив її завдання: «Синодальні зібрання призначені не для обговорення чудових і оригінальних ідей, не з метою визначити, хто з нас наймудріший... Вони служать для того, щоб краще обробляти й оберігати Господній виноградник, співпрацювати з Його мрією, з Його задумом любові до Його люду. В цьому конкретному випадку синод запрошує нас подбати про сім’ю, яка від початку є інтегральною частиною Божого задуму щодо людства».

У результаті ієрархи Римо-католицької церкви так і не вирішили питання про зміну ставлення до гомосексуалістів. Учасники синоду не схвалили документ, який хоча й не прирівнює одностатеві шлюби до традиційних, але закликає ставитися до людей із нетрадиційною сексуальною орієнтацію «з повагою та делікатністю». Запропонований «м’який» варіант документа не отримав необхідної підтримки з боку двох третин учасників зібрання.

Ту резолюцію, яку асамблея зрештою ухвалила, голова Конференції католицьких єпископів Німеччини Райнгард Маркс назвав «компромісним варіантом». «Нині ми вперше під час синоду, можливо, увперше за десятиріччя, провели таку широку та відкриту дискусію щодо дійсно складних тем», — наголосив єпископ.

Зрештою, як заявив речник Ватикану на завершення зібрання, завданням цього синоду було зібрати аргументи та пропозиції. Висновки на їхній основі планують ухвалити під час наступного «з’їзду» єпископів у жовтні наступного року.

На завершення синоду під час недільної меси у Ватикані Франциск долучив до лику блаженних Папу Римського Павла VI. Беатифікація — перший крок на шляху до канонізації, тобто визнання святим. Джованні Баттіста Монтіні, родом із півночі Італії, очолював Римо-католицьку церкву у 1963-1978 роках. Його називали Папою-пілігримом, адже Павло VI першим із понтифіків відвідав шість континентів і став першим очільником Ватикану, який після розколу християнської церкви в ХІ столітті відвідав Константинополь.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>