Поклади Лисячої Балки

08.10.2014

Цієї зими Черкащина не повинна замерзнути без російського газу, бо днями тут, неподалік села Лисяча Балка Катеринопільського району, почали промисловий видобуток бурого вугілля.

«Поклади цієї корисної копалини ще у 1942 році знайшли німці. Доказом цього є збережена ксерокопія карти, на якій позначено це місце й німецькою мовою зроблений надпис «Не бомбити», — повідомили «УМ» у прес-службі Черкаської облдержадміністрації.

Загалом, кажуть чиновники обласної влади, геологічна розвідка покладів бурого вугілля тривала з післявоєнного 1947 року включно до 1983-го. А два роки тому за вивчення ґрунтів, розробку проекту видобутку вугілля взялося столичне товариство «Енергетична інвестиційна компанія».

«Торік із надр катеринопільської землі ми підняли пробну партію вугілля — чотири тисячі тонн. Усе розпродали, це паливо купували навіть у Німеччині, Угорщині та Польщі», — розповідає генеральний директор товариства «ЕІК» Василь Терещенко.

Цим вугіллям минулої зими обігрівали свої будинки і жителі самої Лисячої Балки. Голова сільської ради Людмила Римар пригадує, що вугілля давало відчутну тепловіддачу, а кожна родина на опаленні змогла зекономити до трьох тисяч гривень.

Як стверджує технічний директор «Енергетичної інвестиційної компанії» Павло Костенко, це родовище має якісне вугілля, зольність якого сягає до 12 відсотків. Сам пласт вугілля є неоднорідним — верхній рихлий шар, завтовшки до 40 сантиметрів, міститься на глибині чотири метри (таке вугілля використовується для виготовлення паливних брикетів), а вже під ним знаходиться найякісніше — кускове вугілля, яке застосовують на українських ТЕЦ. Під цими шарами є ще один, останній, поклади якого теж будуть використовувати для паливних брикетів.

Орієнтовна ціна вугілля для Черкащини становитиме 800 гривень за тонну й у першу чергу область планує забезпечити ним соціальні й комунальні заклади, а також Черкаську ТЕЦ.

«Інститут теплофізики вже розробляє нам обласну програму енергозбереження, у ній якраз будуть враховані наявні у краї ресурси. Тож мета, яка поставлена перед нами державою стосовно скорочення використання газу, абсолютно реальна», — наголошує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

За його словами, нині здійснено вихід на планову потужність видобутку вугілля на площі майже 63 гектари відкритим способом. А взагалі поклади бурого вугілля біля Лисячої Балки фахівці обчислюють у близько 7,7 мільйона тонн і стверджують, що цього вистачить на тридцять років розробки.

У подальших планах Черкащини — щорічний видобуток вугілля до 300 тисяч тонн та зведення упродовж наступних двох років теплової електричної станції.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>