Радикальна партія: від Франка до Ляшка

11.09.2014
Радикальна партія: від Франка до Ляшка

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко на могилі засновника Радикальної партії Івана Франка на Личаківському цвинтарі у Львові.

Герої не вмирають, так само не вмирають їхні ідеї. Мало хто знає, що відомий письменник Іван Франко лишив по собі не лише творчу, а й політичну спадщину.

Так, Русько-Українська Радикальна партія, яка була заснована Франком ще у далекому 1890-му, сьогодні переродилася у Радикальну партію Олега Ляшка, який вважає себе політичним спадкоємцем великого українського генія. Ляшко зізнається: писати такі ж геніальні вірші він не вміє, утім вміє доносити у прозі та через реальні справи ті самі патріотичні ідеї, які Іван Якович намагався донести в поезії.

Радикальна партія Ляшка заявила про себе лише у 2011-му. Та за ці три роки «ляшківці» зуміли вибитися у лідери національного масштабу. Радикальна партія отримала другий результат на виборах до Київради, її лідер без зусиль переміг на парламентських виборах як мажоритарний кандидат та показав шалений результат на останніх президентських перегонах.

Утім, звісно, не все йшло гладко. І Франко, і Ляшко неодноразово стикалися з інтригами та піддавалися тиску. Що й казати, навіть біографії у них на диво схожі. Франко деякий час працював у часописі «Правда», був заарештований за політичні погляди. Ляшко, працюючи в газеті зі схожою назвою «Правда України», боровся з кучмівським режимом, за що потрапив за ґрати. Збiг?

Насправді, історія повторюється. Так само, як і Іван Франко, Олег Ляшко сьогодні виступає за національну самостійність та проти зближення з Росією. Прикметно, що ці проблеми не втратили своєї актуальності за стільки років. Сьогодні, як і півтора сторіччя тому, є потреба у радикальних діях, на яких наполягав колишній та нинішній голова «радикалів».

«Рядки із «Вічного революціонера» є для нас дороговказом. А заклик «Лупайте цю скалу» з «Каменярів» узагалі став для нас девізом на все життя. І не важливо, чого саме він стосується: скасування кріпацтва чи усунення кримінально-олігархічного режиму від влади», — каже Ляшко.

Засновника партії сучасні «радикали» не забувають. При кожній нагоді Ляшко з однопартійцями відвідує село Нагуєвичi, що на Львівщині, звідки родом Великий Каменяр. Дізнавшись, що мешканці славетного села багато років жили без газу, Ляшко домігся його централізованої газифікації.

А минулого року в цей самий час у Нагуєвичах Ляшко сказав фразу, яка виявилася пророчою: «Нинішня регіоналівська влада хоче закріпачити селян ще гірше, ніж це робили московські царі. Але ми не дамо. Бо з нами Франковий «Дух, що тіло рве до бою», — сказав Ляшко. І слово своє витримав. Не минуло й півроку, як режим було повалено.

«Тепер наша справа — вибити з нашої землі ворога і навести порядок на своїй землі. І тоді Батькові Франкові не буде за нас соромно!» — вважає Ляшко.