Візит фрау

20.08.2014
Візит фрау

Ангела Меркель. (з сайта bani.md.)

Напередодні Дня Незалежності, в суботу, до Києва на запрошення Президента приїде канцлер ФРН Ангела Меркель. Як зазначено в офіційному повідомленні з цього приводу на сторінці очільниці німецького уряду, на порядку денному майбутнього візиту — переговори з Президентом Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, а також іншими «місцевими політиками». І «в центрі всіх дискусій — нинішня ситуація в Україні та відносини з Росією» та обговорення конкретних способів підтримки нашої держави з боку Німеччини та Євросоюзу загалом.

Позавчора увечері міністр закордонних справ України Павло Клімкін на прес-конференції повідомив журналістам, що візит Меркель буде «незвичайним» і «дуже цікавим iз погляду його наповнення».

Незважаючи на критику, яка регулярно лунає в українському суспільстві на адресу «подружки Путіна», Ангела Меркель уже давно перейшла від «глибокої стурбованості» подіями в Україні до прямих слів і навіть дій на адресу конкретного винуватця наших нинішніх негараздів. На жаль, дипломатичний етикет і економічні інтереси не дозволяють лідерам провідних (і при цьому цивілізованих) світових держав діяти різко й безапеляційно. Але те, що міжнародна спільнота таки перейшла до санкцій третього рівня проти Росії, хоч поки й не надає таку необхідну Україні військову підтримку, є безперечним очком на нашу користь.

Більше того — під час позавчорашнього візиту до Латвії Меркель висловилася за подальші санкції проти Росії: «для того, щоб показати нашу серйозність». «Не можна сидіти на місці й дозволяти ситуації загостритися», — наголосила глава німецького уряду.

У Кремлі на цю заяву відреагували: прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що Москва «опрацьовує різні варіанти» своїх дій у разі запровадження нових санкцій. Які там називають «неконструктивною і навіть деструктивною практикою з боку західних партнерів».

Позавчора ж Петро Порошенко вкотре провів із Ангелою Меркель телефонні консультації, подякувавши фрау канцлеру за її зусилля щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі й налагодження міжнародного діалогу. Зокрема, проведення чотиристоронньої зустрічі міністрів закордонних справ Німеччини, України, Франції та Росії в Берліні 17 серпня. При цьому співрозмовники погодилися, що наступним кроком у пошуках шляхів вирішення конфлікту має стати зустріч на найвищому рівні — тобто президентів Порошенка і Путіна, яку також намагаються організувати міжнародні посередники. Востаннє глави держав бачилися у Нормандії в рамках святкування 70-річчя висадки союзницьких військ. Це було ще до інавгурації обраного за кілька днів до того главою держави Петра Порошенка.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>