Ціна кримського футболу

14.08.2014
Ціна кримського футболу

Після цього поєдинку ФФУ звернулася з вимогою до вищих футбольних інстанцій покарати РФС.

Дуже довго російські футбольні функціонери не наважувалися включати кримські клуби до свого господарства. Однак, зрештою, політична доцільність взяла гору над здоровим глуздом і нещодавно Російський футбольний союз, усупереч усім нормам і правилам УЄФА та ФІФА, статути яких забороняють подібні речі, прийняв до свого складу три кримські клуби, які продовжують перебувати під юрисдикцією Федерації футболу України. У середу ж відбулася фактична легалізація цього порушення — у рамках 1/256 фіналу Кубка Росії в Сімферополі на стадіоні «Локомотив» зійшлися місцевий ТСК (читай «Таврія») та севастопольський СКЧФ (раніше — «Севастополь»), що дало вагомі підстави нашій національній федерації вимагати від найвищих футбольних структур Європи та світу відповідної реакції на дії порушника міжнародного футбольного регламенту.

«Ми стали свідками того, як виконком РФС незаконно та безпідставно прийняв до свого складу українські клуби з Кримського півострова, — йдеться в офіційному зверненні президента ФФУ Анатолія Конькова до Мішеля Платіні та Йозефа Блаттера. — Ми з вами розуміємо, що подібна діяльність РФС йде всупереч зі статутними нормами ФІФА, УЄФА, ФФУ та самого РФС. Як президент української національної асоціації звертаюся до вас iз проханням вжити необхідних заходів щодо вирішення ситуації, що склалася, включаючи застосування законних санкцій до сторони, яка порушила регламенти та ігнорує базові принципи вищих футбольних інстанцій».

Йдучи на порушення міжнародних футбольних правил, члени Виконкому РФС розуміли серйозність наслідків, проте не могли піти врозріз політиці «Кримнаш», яку провадить найвище керівництво Росії. Зокрема, за даними стенограми закритого засідання керівного органу російського футболу, яке стало надбанням громадськості, президент «Зеніту» та керівник ВАТ «Газпромнєфть» Олександр Дюков заявив, що Росія зможе пережити факт неучасті своїх клубів у єврокубках. Щодо можливої втрати права на проведення ЧС-2018 — то це питання лежить у політичній площині, оскільки є особистим проектом Володимира Путіна.

Вочевидь російський футбол, де далеко не всі підтримують ідею включення кримських клубів до РФС, став заручником непомірних амбіцій президента РФ.

«У нас цугцванг», — так голова наглядової ради московського «Динамо» Сергій Степашин охарактеризував ситуацію, в якій напередодні прийняття рішення щодо входження ТСК, СКЧФ та ялтинської «Жемчужини» до складу РФС опинилися члени виконкому.

Неприйняття функціонерами позитивного для «партії» рішення загрожувало б їм розрядами гніву з Кремля. Тепер же їм варто очікувати неприємних новин із УЄФА та ФІФА. «Санкції будуть неминучі. Але ніхто відразу не піде на те, щоб покарання було максимальним. Перший крок — це зауваження або попередження з вимогою виправити ситуацію в короткий термін», — так вважає почесний президент РФС В’ячеслав Колосков, котрий тривалий час у минулому займав посаду віце-президента ФІФА.

Цікаво, що як компромісний варіант у вирішенні кримського футбольного питання РФС розглядав можливість юридичної реєстрації кримських клубів на офіційно визнаній світом території Російської Федерації — від Владивостока до Кубані. Однак провідники «кримнашої» ідеї категорично відкинули можливість проведення, скажімо, сімферопольською командою матчів у Ростові.

«Єдиним виправданням таких дій може бути небажання вирішувати і без того складну ситуацію, в якій знаходиться президент і наша держава. Адже якісь маленькі елементи можуть зіграти не так, як ми припускаємо. І в цьому сенсі навіть чемпіонат світу 2018 року стане не найголовнішою картою, яка може бути розіграна», — ці слова, за даними тієї ж стенограми, ймовірно, належать президентові «РЖД» Володимиру Якуніну, компанія якого є головним спонсором московського «Локомотива», а сам державний чиновник вважається наближеною до Володимира Путіна особою.